Aapje ontsnapt door gat in net van verblijf

 

De franjeaap die gisteren aan het eind van de ochtend ontsnapte in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, kon wegkomen door een gat in het overspanningsnet van het verblijf.

 

 

 

 

 

Dat heeft Blijdorp bekendgemaakt. Volgens woordvoerster Constance Alderlieste is de opening in het net waarschijnlijk onlangs ontstaan door stormschade.De jonge aap, het halfvolwassen vrouwtje (bijna 5 jaar oud) Isabella, heeft niet lang van haar vrijheid kunnen genieten. Na drie kwartier kon ze, nadat ze was verdoofd door een dierenarts van Blijdorp, weer worden gevangen.Isabella bleef na haar ontsnapping dicht bij haar familie. Ze ging boven op het dak (net) van het verblijf zitten. Maar omdat verzorgers niet bij haar konden komen, moest de hulp van de brandweer worden ingeroepen.

 

Met een ladderwagen werd het inmiddels verdoofde diertje gevangen en vervolgens in een net naar een binnenverblijf gebracht. „We hebben Isabella even apart gehouden, zodat ze in alle rust kon bijkomen van haar avontuur”, aldus zegsvrouw Alderlieste. „We wilden er natuurlijk ook zeker van zijn dat ze helemaal in orde is.”Gevaar voor bezoekers is er volgens Blijdorp niet geweest. „Franjeapen zijn, mits ze niet in het nauw worden gedreven, niet gevaarlijk. Ze zijn banger voor ons dan wij voor hen.”

 

Franjeapen zijn zogeheten slankapen. In het wild komen ze voor in de dichte wouden van Afrika. Ze leven voornamelijk in de middelste en bovenste boomlagen. Franjeapen zijn blad etende apen. Daarnaast smullen ze ook van vruchten, zaden en bloemen.De familie franjeapen van Blijdorp bestaat uit zeven dieren, waaronder één mannetje. Na de vlucht van Isabella is de rest van de groep ook tijdelijk in een binnenverblijf ondergebracht. Maar dan wel in een andere ruimte dan de bijkomende belhamel.

 

Bron en tekst:Telegraaf