Zoeken
Vermissing van Milly Boele te lang onderschat

De leiding van politie en het OM in Dordrecht hebben de vermissing van Milly Boele te lang onderschat. Dat staat in een nog geheim onderzoeksrapport dat morgen verschijnt, zo meldt de NOS.

 

 

 

Het 12-jarige meisje uit Dordrecht verdween vorig jaar maart en werd een week later dood teruggevonden in de tuin van buurman Sander V. Die werd in november veroordeeld tot 18 jaar en TBS voor de moord. In juli werd een evaluatiecommisssie ingesteld bestaande uit een oud-burgemeester, een oud-korpschef en een oud-procureur-generaal van het OM.

 

In het rapport wordt geconstateerd dat politiemensen ter plekke “een behoorlijke prestatie” hebben geleverd, maar dat de aansturing te wensen overliet. Daardoor duurde het te lang voordat alle mogelijke opsporingsmiddelen werden ingezet.

 

Op vier punten kon het beter
De commissie ziet vier punten waar de leiding van politie en het OM meer urgentie en aandacht aan had moeten geven. Dat zijn de informatieverzameling tijdens het onderzoek, de urgentie van de vermissing van Milly, de inzet van bijzondere opsporingsmogelijkheden en de communicatie met de media.

 

De vier punten op een rij:
Na de melding zet de politie al het beschikbare personeel op de zaak, maar verzuimt om in de beginuren alle informatie centraal te verzamelen.De commissie vindt dat de hogere leiding van de politie en het OM de vermissing van Milly te lang als business as usual hebben beschouwd. Dagelijks verdwijnen er kinderen, constateert de commissie. Hoewel die meestal snel weer opduiken, moet de politie altijd rekening houden met een ernstig misdrijf. Er waren genoeg aanwijzingen dat dit geen gewone vermissing was.Het had gepast om alle mogelijke middelen in te zetten. Zo is er wel aangebeld bij buren, maar niet direct huiszoeking gedaan. Bewoners in de omgeving krijgen een sms’je, maar het veel grotere Amber Alert is pas de volgende dag om half vier ‘s middags verstuurd. Dat komt omdat het OM en de politie het met elkaar oneens zijn wie de beslissing moet nemen.Tot slot is de commissie nog kritisch over de communicatie met de media. Terwijl de politie bijna al zeker uitgaat van een misdrijf wordt tegenover de media volgehouden dat alle opties nog open liggen.

 

 

Bron en tekst:Rtv rijnmond