Oefening Grintex 2011 Dordrecht

DORDRECHT – Gelukkig was het geen echte ramp. Toch verzamelden zaterdagochtend in alle vroegte verschillende hulpdiensten zich. Voor een oefening: een overstroming van Dordrecht werd in scene gezet.

De waterzijde van het pand aan de Voorstraat 477 werd gebruikt als oefenlocatie om bij hoogwater mensen uit huizen te halen. Op het Blauwpoortsplein werd een opvangpunt voor geevacueerden en gewonden ingericht. Bij deze oefening kwamen verschillende reddingsdiensten met hun materieel en de Brandweerboot Zuid-Holland in actie. Er werd een scenario geoefend waarbij aan het einde van de winter de waterstanden in de Rijn en Maas zo opgestuwd zijn dat een deel van Dordrecht onder water is komen te staan. De situatie aan de Voorstraat is zelfs zo nijpend geworden dat dit deel van de stad moet worden ontruimd. Omdat het water al in de straat staat moet dit over het water gebeuren. Zo werd de waterzijde van het pand aan de Voorstraat 477 gebruikt om na te spelen dat evacuees vanaf de eerste verdieping uit huis gehaald moesten worden. Bovendien moesten ‘slachtoffers’ uit het water gevist worden omdat ze probeerden zelf een veilig heenkomen te zoeken.

Om de oefening zo echt mogelijk te laten lijken hebben de deelnemers van te voren geen informatie gekregen over de aard van de verwondingen van de ‘slachtoffers’ en ook niet waar zij zich bevonden.

Bron en Tekst:Dordt centraal