Dordrecht krijgt voorrang bij faillissement Landsbanki

De IJslandse rechtbank heeft bepaald dat Nederlandse gemeenten, waaronder Dordrecht en Graafstroom, voorrang krijgen bij de verdeling van de boedel van de failliete Landsbanki.

De zaak was aangespannen door banken en obligatiehouders. Zij betwisten de voorkeurpositie van de Nederlandse gemeenten in de zaak, die ook wel bekend staat als de Icesave-affaire. Doorslaggevend in de zaak is dat de Nederlandse gemeenten zogenoemde deposito’s hadden uitstaan bij de bank. Volgens de rechter hebben Dordrecht en Graafstroom daarom voorrang boven banken en obligatiehouders.

Acht miljoen

Dordrecht had acht miljoen euro bij de bank uitstaan, Graafstroom ruim drie miljoen. Of nu al het geld terug wordt betaald is onduidelijk. Dat hangt af van hoeveel de boedel van de failliete bank oplevert.

Een stap in de goede richting

Alle gedupeerde gemeenten hebben zich verenigd in de zogenoemde Noord-Hollandgroep. De Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post is blij met de uitspraak van de IJslandse rechter: “Het kan door de afwikkeling van het faillissement nog wel even duren voordat er iets van het geld terugbetaald wordt, maar is de uitspraak in elk geval een grote stap in de goede richting.”

Bron en Tekst:Rtv rijnmond