Grote schoonmaak voor tapijten van Gijn

DORDRECHT – Deze week worden de tapijten uit de zaal van Huis Van Gijn van de muur gehaald. Ze worden schoongemaakt en opnieuw vastgezet op een steunvoering aan de achterzijde, zodat de tapijten weer veilig aan de muur bevestigd kunnen worden zonder het weefsel te beschadigen.

 

Naar verwachting zijn de tapijten zo’n vijf maanden niet te bezichtigen. In de tussenliggende periode zal de betimmering van de zaal waar nodig geschilderd worden. Hiervoor is uitvoerig onderzoek gedaan naar de oorspronkelijk gebruikte kleuren in deze ruimte van het monumentale huis.

De zaal is de voornaamste kamer van Huis Van Gijn en sinds zijn ontstaan in 1730 in gebruik voor ontvangsten en partijen. De wanden zijn rijk afgewerkt met een betimmering en bespannen met zeer kostbare wandtapijten. Deze werden in 1730 speciaal voor dit vertrek gemaakt in het Vlaamse Oudenaarde. Rondom is op de tapijten het verhaal te zien van Il pastor fido (de trouwe herder), een pastorale uit 1589, geschreven door de Italiaan Guarini. Het verhaal vertelt de liefdesgeschiedenis van de nimf Amaryllis en de herder Mirtillo.

De tapijten zijn eerder al gerestaureerd, vlak na de oorlog en in de jaren tachtig van de vorige eeuw. In het afgelopen jaar is er weer onderzoek gedaan naar de staat van de tapijten. Daaruit kwam naar voren dat op sommige plaatsen het klittenband vervangen moet worden, waarmee de tapijten aan de muur bevestigd zijn. Ook de steunvoering is op sommige plaatsen niet helemaal in orde. De tapijten laten op enkele plekken hiervan los. Dit wordt in de komende maanden hersteld.