Dordt kiest beste Buddingh gedicht

Wat is het populairste gedicht van Kees Buddingh’ ? Die vraag wordt de komende weken beantwoord, dankzij een prijsvraag die is uitgeschreven door het Buddingh’Genootschap. De uitkomst wordt vrijdag 26 november bekend gemaakt in Villa Augustus.

 

Op woensdag 24 november is het precies 25 jaar geleden, dat de beroemde Dordtse dichter overleed. Rondom zijn sterfdag is een programma gemaakt, onder de noemer Buddingh’ week. Zo zal op de 24-ste het 1120 pagina’s tellende boek Buddingh’ Gebundeld verschijnen. Het is geschreven door Buddingh’ biograaf Wim Huijser.

Buddingh’ werd landelijk vooral bekend door de Blauwbilgorgel en de daarop volgende gorgelverzen. “Tijdloos”, noemt Huijser ze, “zelf vroeg Buddingh’ zich wel eens af wat er na zijn dood voor de eeuwigheid bewaard zou blijven. Nou, de gorgels dus. Op veel scholen is het nog steeds vaste kost”.

Door het Buddingh’ Genootschap zijn tien gedichten van de oude meester genomineerd voor de verkiezing van de populairste. “Beste kun je niet zeggen”, vindt voorzitter Peter de Roos, “er zijn er zoveel goed. De leukste vind ik zelf Pluk de Dag, je weet wel, van die deksels op die verschillende potjes”.De tien gedichten worden donderdag (11 november) opgehangen in etalages in de Vleeshouwersstraat, waar ooit Buddingh’s geliefde boekhandel zat. Ook staan ze op de website van de Dordtse bieb. Op beide plekken kan gestemd worden.

Bron:Rtv rijnmond