Overhandeging Noorse Schilden Dordrecht

De Noorse ambassadeur bracht vandaag een bezoek aan Dordrecht.Hij nam drie aandenkens mee die herinneren aan het eerste consulaat van het land. Ze krijgen een plekje in het stadsarchief van Erfgoedcentrum Diep.

 

 

Het Noorse consulaat aan de ‘s Gravendeelsedijk werd drie jaar geleden gesloten. Het was het eerste consulaat ter wereld dat Noorwegen opende, niet lang nadat het land in 1905 onafhankelijk werd van Zweden. “Dordrecht was toen nog minstens zo belangrijk als Rotterdam als het ging om de scheepvaartcontacten met Scandinavië,” vertelt Ineke Middag, directeur van Erfgoedcentrum Diep. “Vandaar dat het consulaat haar deuren in deze stad opende.”

De ambassadeur bezoekt het stadsarchief rond drie uur. Hij brengt twee schilden mee die aan de gevel van het consulaat hingen en overhandigt ook de vlag die vroeger voor het consulaat hing. De historische attributen verdwenen in een doos toen het consulaat werd gesloten, maar zowel Noorwegen als Erfgoedcentrum Diep vonden ze te waardevol. “Ze zeggen iets over de historisch- en handelsgeschiedenis van zowel Noorwegen als Dordrecht”, aldus Ineke Middag. “Maar verder is het een doodgewone vlag.”

Bron:rtv rijnmond