Boetes omhoog om begroting rond te krijgen

DEN HAAG – Alle boetes gaan volgend jaar fors omhoog om de financiële gaten van het kabinet te dichten. Dat melden bronnen in Den Haag.

 

 

Hondenbezitters die hun huisdier laten lopen of plassen waar het niet mag, woningbezitters die hun huisvuil verkeerd aanbieden, mensen die geen legitimatie kunnen tonen of vissers die hun lijntje buiten het seizoen uitgooien zijn gewaarschuwd.

Eerder lekte uit dat het kabinet de verkeersboetes met vijftien procent wil verhogen, maar nu wordt duidelijk dat de boetes voor alle ‘lichte overtredingen’ omhoog gaan. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook wildplassers, graffitispuiters en zwartrijders het moeten bezuren. Net als fietsers die zonder hun arm uit te steken afslaan, bewoners die hun buren overlast bezorgen en mensen die het winkelwagentje te ver van de supermarkt meenemen.

Afval op straat
De boetes van wildplassen, graffiti spuiten, het op straat gooien van afval en burengerucht gaan over de honderd euro heen. Dronkaards moeten ruim zeventig euro gaan betalen, net als hondenbezitters die zich niet aan de regels houden.

Boetepot
De nieuwe verhoging van allerhande boetes moet de schatkist in totaal ruim vijftig miljoen euro opleveren en wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt. In 2008 gingen de boetes gemiddeld met twintig procent omhoog.

Het demissionaire kabinet moet in totaal 3,2 miljard euro vinden om de begroting voor volgend jaar op orde te krijgen. Eerder deze week lekte uit dat er honderden miljoenen wordt bezuinigd in het budget voor inburgering. Daarnaast wordt er in totaal 700 miljoen euro gevonden door een beroep te doen op geld dat gereserveerd was voor nieuw beleid. Andere uitgelekte bezuinigingsposten zijn een korting van 600 miljoen op de personeelskosten bij de overheid, een hogere accijns op sigaretten en shag, beperking van subsidies voor bedrijven en een lagere kinderopvangtoeslag.

Bron:Telegraaf