essenhof-dordt-nieuwbouw-_resizeGrote verbouwing Essenhof Dordrecht

Om te kunnen blijven voldoen aan wet- en regelgeving en aan kwaliteitseisen, is voor de gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium Essenhof renovatie en nieuwbouw nodig.

 

 

Het crematorium in het hoofdgebouw gaat volledig op de schop om te kunnen voldoen aan hedendaagse richtlijnen en voorschriften voor crematoria. Daarnaast komt er meer ruimte voor ontvangst van nabestaanden, een aparte geluids- en regiekamer en een aparte ruimte voor uitvaartleiders. Ook komen er meer werkruimtes voor de medewerkers en worden de huidige ruimtes aangepast.

Met name de nieuwbouw betekent een verbetering van de publieksdienstverlening: bezoekers kunnen in de toekomst met alle vragen en informatie terecht in een apart kantoor bij de hoofdingang aan de Nassauweg. Het ontwerp is van het Dordtse architectenbureau EGM.

Urnenplaatsen
Naast de renovatie van het hoofdgebouw, zal de Essenhof ook ruimte maken voor nieuwe urnenplaatsen en voor kindergraven. Voor de veelal monumentale bomen wordt een bomenbeheerplan opgesteld en voor het bestaande groen een groenbeheerplan. Daarnaast worden de paden gerenoveerd en de hoofdassen heringericht. Ook komt er een plan voor restauratie en beheer van de oude (rijks)monumentale grafvelden.

Het voorterrein wordt opnieuw ingericht als de nieuwbouw klaar is.

Tarieven
De verbouwing gaat in totaal ongeveer € 6,2 miljoen euro kosten. Het grootste deel daarvan wordt binnen de eigen begroting van de Essenhof opgevangen. In 2012 is een verhoging van de tarieven voorzien van 8 procent. Het resterende tekort van 0,6 miljoen euro komt ten laste van de gemeentelijke begroting. Bij de komende begrotingsbehandelingen wordt aan de raad gevraagd dit bedrag uit de algemene middelen te dekken. De voorgestelde tariefwijzingen worden bij de jaarlijkse vaststelling van de Heffingsverordening Essenhof aan de raad voorgelegd.