Helikoptercrash Maasvlakte eist vier levens

ROTTERDAM – Door een ongeval met een helikopter bij de Maasvlakte in Rotterdam zijn vier inzittenden om het leven gekomen. Een vijfde inzittende raakte zwaargewond. De situatie van de enige overlevende, ANP-fotograaf Ed Oudenaarden, is volgens artsen stabiel.

 

De 51-jarige fotograaf van het Algemeen Nederlands Persbureau ligt in een ziekenhuis in Rotterdam en heeft volgens zijn hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen ‘vrijwel alles gebroken wat een mens kan breken’. ,,Het is een mirakel dat hij het ongeluk heeft overleefd.”Twee andere fotografen, de AD-freelancers Ben Wind en Rob Cloosterman, de piloot en een medewerker van het Havenbedrijf overleefden het ongeval niet.Volgens de Telegraaf heeft de piloot erger voorkomen door op het laatste moment de fietsers van het peloton te ontwijken en in de duinen te crashen.

Onderzoek
De luchtvaartpolitie van het KLPD en de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelden direct na het ongeluk een onderzoek naar de oorzaak. Zij hopen de komende dagen uitsluitsel te geven over de oorzaak van de crash.De helikopter was door het Havenbedrijf ingezet om opnamen te maken van de Tour de Port, een tourtocht voor wielertoeristen aan de vooravond van de start van de Tour de France in Rotterdam. De tocht werd afgelast na de crash. Ongeveer duizend renners deden mee. Een groot aantal van hen zag het ongeval gebeuren.

Toestel maakte een rare bocht
,,Het toestel met fotografen ging op een gegeven moment wel erg laag hangen en maakte een hele rare bocht”, zei Gijsbregt Brouwer, een van de renners. De staartvin van de helikopter maakte volgens hem,,een hele rare draai, tegen de klok in.” Daarna viel het toestel tientallen meters omlaag.

,,Het was een hele rare sfeer”, omschrijft Brouwer. ,,In films zie je altijd dat helikopters na een crash meteen ontploffen. Maar dat gebeurde niet. Het was stil, eng stil.” De tocht stopte abrupt bij de plaats van het ongeval. ,,Er riep iemand of er een dokter was onder de renners.” Binnen vijf minuten meldden zich de eerste ambulances en de traumaheli.

Slachtofferhulp
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam ging aan het eind van de middag naar een bijeenkomst nabij voetbalstadion De Kuip om te praten met de renners van de Tour du Port die getuige waren van de crash. Enige tientallen van hen waren aanwezig. Een aantal maakte gebruik van slachtofferhulp. ,,Anderen hebben contactgegevens meegekregen voor het geval zij later een terugslag krijgen.”Aboutaleb stelde na de gesprekken met de renners dat het is nog veel te vroeg om te bezien of evenementen rond de Tour de France in Rotterdam worden versoberd of afgelast. De Tour de France start volgend weekeinde in de havenstad. Komende week vinden al de nodige activiteiten plaats. De Tour du Port werd in dat kader ook verreden.

Bron:(ANP/PO/CBR)