Convoy militairen opweg naar Maasvlakte

Eenheden van de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht vertrekken maandag 7 juni vanaf luchtmachtbasis De Peel naar de Maasvlakte in Rotterdam voor een grootschalige luchtverdedigingsoefening. De oefening met de naam Harbour Guardian vindt plaats van 7 tot en met 11 juni.

 

De militairen worden tijdens de oefening getraind op alle aspecten van grondgebonden luchtverdediging, waaronder het gesimuleerd uitschakelen van ballistische raketten, het opereren in een havengebied en het samenwerken met civiele autoriteiten. Deze aspecten worden getraind om nationaal en internationaal de luchtverdedigingstaak uit te kunnen voeren.Aan de oefening nemen 230 militairen met het PATRIOT lucht- en raketverdedigingssysteem en bestaat uit ongeveer 100 voertuigen. Gedurende de oefening staan de voertuigen met de PATRIOT-systemen, die gezamenlijk zorgen voor grondgebonden luchtverdediging, in het havengebied opgesteld, dit is afgesloten terrein.

De Groep Geleide Wapens heeft een (inter)nationale luchtverdedigingstaak. Hierbij kan zij overal ter wereld ingezet worden voor lucht- en raketverdediging met het PATRIOT-wapensysteem. De PATRIOT is een toonaangevend luchtverdedigingssysteem dat bescherming biedt tegen vijandelijke ballistische raketten, vliegtuigen en helikopters. Nederlandse PATRIOT luchtverdedigingssystemen zijn onder meer ingezet tijdens de golfoorlogen in 1991 en 2003. De taak van de Groep Geleide Wapens was het beschermen van de Turkse steden, Diyarbakir en Batman en de Israëlische stad Jeruzalem.De omgeving zal geen hinder ondervinden van de oefening. Waar nodig wordt het verplaatsen naar en van het havengebied begeleid door de Koninklijke Marechaussee.

www.portofrotterdam.com