4jaar cel voor zelfmoordpoging N3 en verkrachting

DORDRECHT – Justitie eiste twee weken geleden acht jaar celstraf tegen Z.A. die in september 2008 een echtpaar uit Strijen op de N3 aanreed en voor verkrachting en aanranding van twee vrouwen op de Zuidendijk ruim een jaar later. De rechtbank legde dinsdag echter vier jaar celstraf op en sprak de man van één aanranding vrij.

 

De 27-jarige Z.A. wilde in september 2008 zelfmoord plegen. Hij reed dronken de N3 op en belde daar zijn vriendin. Hij vertelde haar dat hij 160 kilometer per uur reed en dat zij ‘zou horen hoe hij zich kapot reed.’ Even daarvoor had A. in het café ruzie met haar gehad en was hij in overspannen toestand en met vijftien biertjes op in de auto gestapt. Op het kruispunt vlak voor de Kiltunnel reed A. met een snelheid tussen de 117 en 129 kilometer per uur, zonder te remmen, frontaal achterop de auto van een echtpaar dat daar wachtend voor een rood stoplicht stond. Hun auto kwam uiteindelijk onder aan een talud tot stilstand. Volgens de rechtbank is het een ‘dosis geluk’ dat er geen doden zijn gevallen.

Bekend
Ruim een jaar later, eind oktober 2009, heeft A. op de Zuidendijk een 14-jarig meisje verkracht. Hij trok haar op een rustig stuk van de dijk van haar fiets en tilde haar met fiets en al over prikkeldraad. Het meisje heeft verklaard dat zij bang was dat A. haar zou vermoorden. Overigens bekende de verdachte het meisje te hebben aangerand. De officier van justitie verdacht de man ook van aanranding bijna drie weken eerder. Hierbij ontkent de verdachte stellig. Ook de rechtbank vindt dat er te weinig bewijs is. Justitie was van mening dat de beide aangiftes zoveel op elkaar lijken dat ook de aanranding begin oktober aan A. gelinkt kan worden. De rechtbank vindt dat dit ‘gezien de risico’s’ niet als bewijs kan dienen. A. wordt hier dan ook van vrijgesproken. Volgens onderzoekers is er bij A. onder andere sprake van borderline en een gebrekkige (sociale) ontwikkeling. De rechtbank vindt dan ook dat A. verminderd toerekeningsvatbaar is. Het advies van deskundigen om A. TBS op te leggen, neemt de rechtbank niet over.