Havenconcert Dordrecht

Op Bevrijdingsdag wordt in Dordrecht voor het eerst een Havenconcert gegeven. ‘s Avonds tussen half negen en half elf wordt populair-klassiek werk ten gehore gebracht, met als thema vrijheid. Dat gebeurt vanaf een ponton in de Wolwevershaven.

 

Het publiek kan vanaf de kades gratis genieten en zelfs meezingen. In de pauze kan dat met twee liederen van de legendarische zangeres Vera Lynn en en het concert wordt besloten met een gezamenlijk Land of Hope and Glory. Daarna barst op het Groothoofd het vuurwerk los.Het Havenconcert wordt georganiseerd door Dordtissimo. Deze Dordtse stichting zorgde al eerder voor zogenoemde scratch-concerten. Dat zijn eenmalige concerten, met een gelegenheidskoor en in dit geval het Dordts Kamer Orkest als begeleiding. De honderd zangers en vijftig muzikanten brengen bekende werken van Bach, Händel, Haydn en Mozart en de wereldberoemde mars Pomp and Circumstance van Elgar, beter bekend dus als Land of hope and glory.

Solisten
Ook zijn er twee Dordtse solisten: de sopraan Marna Bakker en bas Peter Scheele, en een Dordtse dirigent. Dat is Ries van der Zouwen, bekend als predikant van de Wilhelminakerk, waar afgelopen zaterdag de generale repatitie gehouden werd.Dordtissimo kwam tot het initiatief voor een Havenconcert, omdat het Oranje Comité Dordrecht graag een muzikaal evenement wilde op de avond van de 65-ste Bevrijdingsdag. Als het concert vanaf het drijvend ponton een succes wordt, keert het echter niet terug op 5 mei van andere jaren. Bij een jaarlijks vervolg zal gekozen worden voor een later moment, in de zomer.

Belangstelling
Het succes zal afgemeten worden aan de publieke belangstelling. Organistoren Bert Braanker en Rijk v.d. Lagemaat hebben geen idee hoeveel mensen er komen. Op de kades van Kuipershaven, Wolwevershaven en het Vlak kunnen enkele duizenden mensen een plaats vinden. De toegang is gratis en de weersomstandigheden zijn – zeker in vergelijking met de rest van de week – gunstig.

Bron:Dordrecht.net