Kruip achter de naaimachine voor Designer voor 1 dag

DORDRECHT – Breien, haken, naaien; het mag allemaal weer. Sterker nog, het is helemaal in. Duizenden mensen kijken wekelijks naar het RTL 5 programma Project Catwalk waarin ontwerpers (in spe) binnen een paar dagen, of zelfs een paar uur, met een ontwerp de catwalk op moeten.

 

 De talentvolle ontwerpers worden in deze afvalrace danig op de proef gesteld. Naaimachinewinkel Bekkers haakt in op de hernieuwde populariteit van het zelf kleding maken en organiseert op donderdag 15 april een creatieve dag met de titel Designer voor 1 dag.“Of je nu naar Maastricht of Groningen gaat, je kunt overal dezelfde kleding kopen. Maar dat willen de mensen helemaal niet meer. Ze willen zich juist onderscheiden”, weet Joke Bekkers. “Ik zie ook steeds meer jongere mensen in de winkel. De jongste deelnemer aan de basisnaaicursus is 11 jaar. Dat vind ik zo leuk. Je merkt dat naaien weer mag en het spreekt ook de jongere generaties erg aan.” Om het ontwerpen onder de aandacht te brengen bedacht Bekkers een creatieve dag. “Het idee is om aan mensen te laten zien dat je in deze moeilijke financiële tijd met weinig middelen hele mooie aparte kleding kunt maken. Het woord pimpen is hier van op toepassing. Een feestjurk kun je bijvoorbeeld heel erg opleuken met een corsage en van een tafelkleed met mooi motief kun je een rok maken. Het gaat er om dat je in ieder geval geld kunt besparen, omdat je geen stof hoeft te kopen.”

Publieksjury
De organisatie van de creatieve dag pakte Bekkers professioneel aan. Om jongeren aan te spreken werd zelfs contact gezocht met Project Catwalk. Het resultaat is dat Bekkers het logo van het televisieprogramma mag voeren. Omdat zich inmiddels al zo’n vijftien mensen hebben aangemeld, jong en oud en met en zonder ervaring, heeft Bekkers het aantal workshops van die dag uitgebreid. Zo is er een ochtend-, middag- en avondworkshop. “En mocht het aantal aanmelding dusdanig groot worden dan geven we ook de dag daarvoor al workshops.” Het idee is dat de deelnemers binnen het aantal uur van de workshop, drie uur, een creatie maken. Thuis mag er al over het ontwerp nagedacht worden en stoffen geknipt worden. De deelnemers dienen deze eigen materialen mee te nemen. “Ik maak foto’s van de materialen voor en na de workshop. Deze foto’s van alle deelnemers komen tien dagen in de etalage en in de winkel te hangen, samen met het eindresultaat. Op zondag 25 april, dan vindt in de Binnenstad het Stoffenspektakel plaats, mag de publieksjury zijn stem uitbrengen.”

Aanmelden
Op 15 april worden alle deelnemers aan het einde van de dag beoordeeld door een vakjury bestaande uit ieder geval Mabel Reedijk (van Quilt Bee) en modeontwerpster Roxanne van het gelijknamige atelier in Dordrecht. Hun oordeel weegt mee in de uiteindelijke einduitslag. De winnaar gaat aan de haal met een naaimachine. “Maar het hele idee is natuurlijk om gewoon mee te doen omdat je het leuk vindt”, besluit Bekkers.

De workshops vinden plaats in de workshopruimte van Bekkers. Gedurende Designer voor 1 dag is er deskundige begeleiding aanwezig. Meedoen is gratis. Aanmelden kan via bekkersnaaimachines.nl en tel. 6139683. Iedereen is welkom om zijn talent te showen

Bron:Dordt centraal