Sander V. beschuldigd van doodslag

DORDRECHT – Justitie in Dordrecht verdenkt de 26-jarige politieman Sander V.
van doodslag op Milly Boele (12).Dat heeft het Openbaar Ministerie in Dordrecht vrijdag na de voorgeleiding aan de rechter-commissaris van V.bekendgemaakt.V.’s vriendin Linda bracht vrijdagmiddag een bezoek aan hun woning.Ze vertrok ruim twee uur later met vier verhuisdozen met spullen.

 

Sander V.
De rechter-commissaris in Dordrecht heeft op verzoek van het OM een onderzoek gelast naar de psychische gesteldheid van Sander V.Op het lichaam van Milly is sectie verricht. Volgens het OM is daaruit gebleken dat nog een aantal zaken moet worden onderzocht en kunnen er daarom nog geen nadere mededelingen over worden gedaan.De beschuldiging van doodslag is opmerkelijk. Daaruit zou mogen worden afgeleid dat V. geen vooropgezet plan zou hebben gehad om Milly te doden. De verdachte heeft na zijn aanhouding dinsdag, nadat hij zichzelf op een politiebureau had gemeld, een bekennende verklaring afgelegd.

Vijftien jaar
Doodslag (het met opzet maar zonder vooropgezet plan doden van iemand) wordt met maximaal vijftien jaar bestraft. Op moord (het doden met voorbedachte raad) staat levenslang dan wel de maximale tijdelijke straf van dertig jaar. Of het louter bij doodslag blijft, staat nog niet vast. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang. Getuigen moeten worden gehoord, de definitieve resultaten van de sectie moeten worden afgewacht en nader forensisch onderzoek moet plaatsvinden, meldt het OM.Aan de hand van die onderzoeksresultaten moet de officier van justitie beoordelen of er aanleiding is Sander V. ook nog voor andere feiten te vervolgen, zoals een zedendelict. Ook zou nog gedacht kunnen worden aan het wegmaken van een lijk: om zijn daad te verdoezelen, begroef V. het lichaam van het meisje in zijn tuin. Bijkomende delicten werken strafverzwarend. Als justitie bij doodslag als hoofddelict blijft, zou de straf in zo’n geval dus hoger kunnen uitpakken dan vijftien jaar.De rechter-commissaris heeft vrijdag de bewaring van V. bevolen. Op 31 maart beslist de raadkamer van de rechtbank over de verlenging van het voorarrest.

Niet definitief
De aanklacht van doodslag van het Openbaar Ministerie tegen Sander V. hoeft nog niet de definitieve te zijn. In beginsel kan de officier van justitie de beschuldiging tot aan het requisitoir, waarin hij hij het bewijs aan de rechtbank presenteert en de strafeis formuleert, in de rechtszaal nog wijzigen. Dat zegt hoogleraar strafrecht Peter Tak.„De officier moet bij de voorgeleiding aan de rechter-commissaris een feit ten laste leggen”, zegt Tak. „Dat doet hij op basis van wat er tot dusver uit onderzoek, dus ook uit de verklaringen van de verdachte, is gebleken. Dat kan doodslag zijn.”Tak gaat ervan uit dat V. heeft verklaard dat hij niet het vooropgezette plan heeft gehad om de 12-jarige Milly om het leven te brengen. Als vele anderen vermoedt ook Tak dat er sprake is geweest van seksueel misbruik. „Daarna kan er sprake zijn geweest van een plotselinge opwelling het meisje te doden. Dat is geen ‘kalm beraad en rustig overleg’, de juridische kenmerken van moord.”

Bron:Telegraaf