De nieuwe Drechtwerk-directeur Marco Wilke

DORDRECHT – Na een turbulente fase met een bijna-crisis rond de brandveiligheid en een hele crisis in het management is de rust weer teruggekeerd bij Drechtwerk. Sinds oktober vorig jaar is Marco Wilke (47) directeur van de sociale werkvoorziening, waar tweeduizend mensen werken.

 

 

 

 Wat zijn zijn plannen en wat zijn de opgaven voor de komende tijd?
Waarom heeft u gesolliciteerd op deze baan?

“Deze baan kwam toevallig op het juiste moment voorbij. Ik wilde graag leiding geven aan een organisatie in de publieke sector, maar wel een organisatie waar ‘wat gebeurt’. Daarnaast ben ik al 25 jaar bezig op het terrein van sociale zekerheid en arbeidsmarkt (Wilke was onder andere van 1998 tot 2002 directeur van de Sociale Dienst Dordrecht en is al acht jaar kroonlid van de SER, red.). Tenslotte vond ik het ook spannend om bij Drechtwerk aan de slag te gaan, omdat er nogal wat gedoe was geweest. Ik zie het als één van mijn taken om voor stabiliteit te zorgen na het opstappen van de vorige directeur en enkele managers. Ik blijf hier dan ook minimaal vijf jaar. Je merkt op de werkvloer dat de medewerkers alle negatieve publiciteit vreselijk vervelend vinden. Dat imago blijf je ook achter je aanslepen. We gaan niet met uiterlijk vertoon proberen dat imago op te krikken, maar gewoon zorgen voor een goede organisatie.”

Welk beeld kreeg u toen u hier binnen kwam?
“Drechtwerk is een organisatie met zeer betrokken mensen. Met de meeste onderdelen gaat het redelijk goed. Vorig jaar is er ondanks de crisis zelfs beter gedraaid dan begroot. Op het gebied van administratie, inkoop en ICT is er wel een achterstand ontstaan. Dat moet nog meer gestroomlijnd worden. Ook werken er teveel mensen binnen de organisatie, waar wij juist proberen werknemers te detacheren bij reguliere bedrijven en hen uiteindelijk te begeleiden naar een ‘echte baan’. Op dit moment is ongeveer 23 procent gedetacheerd, de stap daarna komt nog zelden voor. Dat is overigens wel te begrijpen. Niet alleen de bedrijven nemen een risico, ook Drechtwerkers die overstappen naar een baan in het gewone bedrijfsleven geven een stukje zekerheid op. Verder, het meest fundamentele punt, was het verzelfstandigen van de verschillende afdelingen doorgeschoten. Er waren eilandjes ontstaan.”

Er staat nogal wat op stapel qua nieuwbouw en nieuwe ontwikkelingen.
“De eilandjes die ik net noemde gaan letterlijk weer naar elkaar toe groeien. Achter het huidige pand aan de Kamerlingh Onnesweg bouwt vastgoedbedrijf Fortress nieuwe panden, waarin aan het eind van het jaar alle afdelingen, uitgezonderd de kassen, worden ondergebracht. Drechtwerk gaat die huren van Fortress. Het huidige pand wordt gerenoveerd en kan verhuurd worden aan andere bedrijven. We krijgen daarmee een modern en brandveilig onderkomen en daarnaast wordt het voor onze medewerkers makkelijker om eens te buurten bij de andere afdelingen. Zo kunnen ze bekijken of een overstap interessant voor hen is. Een nieuwe ontwikkeling is dat we naast de SW-ers ook andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen gaan opleiden. Wij hebben een prachtige infrastructuur om per jaar honderden integratieprojecten te organiseren. Daar zou iemand in de bijstand prima gebruik van kunnen maken. Daarnaast zijn we bezig met Da Vinci en andere ROC’s om kennis over opleiden te delen. Dat staat nog in de kinderschoenen, maar het moet er ook toe leiden dat onze medewerkers meer officiële diploma’s halen, zodat ze meer kansen hebben op de arbeidsmarkt.”

Zijn er nog meer markten interessant voor Drechtwerk?
“Ja, wij opereren veel te weinig in de zorg en de detailhandel. Met name in verpleeghuizen is er een groot tekort aan handjes en dat wordt alleen maar meer in de toekomst. Onze mensen zouden hele nuttige dingen kunnen doen. De contacten met verpleeghuizen worden op dit moment gelegd.”

De acht deelnemende gemeenten zijn, zeker nu het crisis is, kritisch over hun deelname.“Dat vind ik ook terecht. Aan de andere kant: als de mensen hier niet werken, zitten ze in de bijstand en dat kost de gemeente nog meer. Als ze een SW-indicatie hebben, en dus hier kunnen werken, geeft het rijk een subsidie. Bovendien is werken natuurlijk altijd beter dan afhankelijkheid van een uitkering. Drechtwerk draait wel met verlies, vorig jaar zo’n 2,8 miljoen plus de incidentele kosten van de reorganisatie en maatregelen voor de brandveiligheid. Een verlies zal er voorlopig wel blijven, maar mijn ambitie is om dat terug te brengen naar maximaal 1,5 miljoen per jaar.”

Is de invloed van de politiek niet lastig bij het leiden van een bedrijf?
“Het is in deze functie handig om te weten hoe de gemeentepolitiek werkt. Je moet geen speelbal worden. Op dit moment is het zo dat de politiek de doelstellingen van Drechtwerk bepaalt en dat een politiek bestuur het toezicht houdt. Op termijn moet Drechtwerk een NV worden met de gemeenten als aandeelhouder. De gemeenten bepalen dan nog steeds de doelen, maar het toezicht ligt dan bij een niet-politiek bestuur. Overigens heb ik veel vrijheid om te bepalen hoe we die doelstellingen bereiken.”

Bron:Dordt Centraal