Introductie project Stationsgebied

Doelstelling
Het verbeteren van de kwaliteit van het Stationsgebied als regionaal vervoersknooppunt is de hoofddoelstelling van het project. In het project ligt het zwaartepunt dan ook bij de ontwikkeling van het openbaar vervoer. Daarbij wordt het belang van de voetganger, de fietser en de automobilist niet uit het oog verloren.

 

Het verbeteren van de relatie tussen stationsgebied en historische binnenstad is een belangrijk aandachtspunt. Door herinrichten van het gebied en het gebruiken van de ruimtelijke kwaliteit van het bomenbestand wordt de stationszone bij het binnenstadsbeeld betrokken. Na afronding van het project begint de binnenstadssfeer al bij het station, op het Stationsplein.

Stand van zaken
Donderdag 19 november is de fietsenstalling bij het NS station Dordrecht geopend. Met de opening van de nieuwe fietsenstalling hebben bewoners en bezoekers van Dordrecht de beschikking over meer dan 2500 stallingplaatsen. In het bewaakte gedeelte van de stalling is ruimte voor 1220 fietsen. Een filiaal van Bike Totaal heeft ook een plaats gekregen in de fietsenstalling. Hierdoor is het voor de reizigers mogelijk kleine reparaties aan de fiets te laten uitvoeren op momenten waarop de fiets in de stalling wordt geplaatst. In oktober 2009 is gestart met de vernieuwing van het plein voor het station en het busstation. Daarvoor is het tijdelijke busstation aangelegd ter hoogte van de nieuwe fietsenstalling. Het plein en het busstation worden naar verwachting eind tweede kwartaal 2010 opgeleverd.

Wat staat er nog te gebeuren
Herinrichting Burgemeester de Raadtsingel start april 2010, klaar augustus 2010
Om het verkeer op de Burgemeester de Raadtsingel beter te laten doorstromen komen er minder verkeerslichten en wordt het kruispunt voor het station aangepast. In de middenberm worden nieuwe bomen geplant, zodat een echte “laan” ontstaat. De Burgemeester de Raadtsingel blijft 2×2 rijstroken tussen rotonde en station en 2×1 tussen station en Spuiweg.De taxi’s en de zogenaamde Kiss&Ride-plekken komen ten westen van het stationsgebouw, ter hoogte van de nieuwe fietsenstalling.

Herinrichting Stationsweg start juni 2010, klaar september 2010
De Stationsweg wordt opnieuw ingericht om deze goed te laten aansluiten op de vernieuwde Burgemeester de Raadtsingel. Het gaat om het stuk tot aan de Albert Cuypsingel/Nicolaas Maessingel.

Aanleg rotonde

start 4e kwartaal 2010, gereed eind 2010
De aansluiting van het busstation op het kruispunt Transvaalstraat wordt verbeterd door een rotonde. Met een rotonde kan het busverkeer het busstation op een logische manier bereiken zonder al het andere verkeer stil te leggen. Door een rotonde te realiseren wordt de doorstroming van het autoverkeer verbeterd.

Bron:Gemeente Dordrecht