Zwaar gedupeerd door autobrand tijdens jaarwisseling

DORDRECHT – Een gemoedelijk verlopen jaarwisseling noemt de politie het. Voor Koen P. de Bruin, voor veel Dordtenaren een bekende naam vanwege zijn vroegere rol als zanger van de Living Kick Formation, was er weinig gemoedelijks aan. Zijn verhuiswagen ging in vlammen op.

 

De Bruin, al sinds jaren woonachtig in Portugal, rijdt als eigen rijder voor Van Hees Verhuizingen in Dordrecht op en neer tussen Portugal en Nederland. “Dit was zijn enige bezit”, zegt Rudi van Hees van het verhuisbedrijf. “Hij was op familiebezoek geweest met de jaarwisseling en hoorde dat zijn vrachtwagen was weggesleept vanaf de Patersweg. De auto was total loss door de brandstichting, hij was niet verzekerd tegen brand en heeft geen AOW omdat hij al zolang buiten Nederland woont. Koen is begin zestig, maar stond als een klein kind te huilen.”

P of PL

Rudi van Hees denkt dat de brandstichting verband houdt met het kenteken van de bus. “Je hoort de laatste tijd dat er een hetze aan de gang is tegen Polen die in Dordt verblijven. Heel Krispijn staat vol geparkeerd en mensen hebben het idee dat ze de goedkope woningen inpikken. Aan de Mauritsweg worden bijvoorbeeld veel banden lek gestoken van auto’s met Pools kenteken. Ik denk dat de brandstichters hebben gedacht dat het om een Pools busje ging. Op dit busje stond echter de P van Portugal en niet PL voor Polen.” De politie laat desgevraagd weten dat ze de geluiden kent. “We hebben de afgelopen twee maanden maar vijf keer een aangifte binnengekregen, maar dat zegt niet dat er niet meer gebeurd. We horen inderdaad van mensen die wel aangifte doen, dat er meer in de straat gebeurd met auto’s met een Pools kenteken”, aldus een woordvoerder. Zo is er eind november in een week drie keer aangifte gedaan van vernieling. Deze auto’s hadden allen een Pools kenteken. Het ging om twee auto’s in Nieuw Krispijn en een in Crabbehof. “Toen was een maand stil en rond kerst is er aan de Dubbeldamseweg een auto vernield. Dit was echter een auto met een Nederlands kenteken, maar met een Poolse eigenaar. Ook een auto op 2 januari aan de Mauritsweg werd vernield. Ook deze had een Nederlands kenteken, maar de eigenaar was Roemeens”, aldus de politie.

Normaal

Autobedrijf De Heer takelde in de oudejaarsnacht drie uitgebrande busjes weg en twee auto’s met minder vuurwerkschade. Een aantal dat vergelijkbaar is met andere jaren, constateert een chauffeur van het bedrijf. De trend die Van Hees noemt, bevestigt hij: “Wij krijgen de laatste tijd inderdaad veel Poolse voertuigen binnen met lek gestoken banden.” Normaal komen er bij de politie per maand ongeveer vijftig meldingen binnen van vernielingen aan auto’s. Volgens de politiewoordvoerder kan niet gesproken worden over een structurele toename van meer schade aan Poolse auto’s. “Het aantal aangiftes komt op 5 procent van het totaal. Maar wanneer er meer aangiftes zijn, kunnen we misschien een onderzoek starten. Natuurlijk weet de buurtagent van Nieuw-Krispijn ervan, maar deze kan niet hele dagen gaan posten.”

bron; dordt centraal