Kinderboekje over adoptie door twee papa’s Dordrecht

Eerste exemplaar overhandigd aan Peter van der Vorst

Op 30 november werd een opmerkelijk kinderboek gepresenteerd:‘Arwen en haar papa’s’ van de Nederlandse auteur en adoptievader Jarko De Witte van Leeuwen.

 

Het is het verhaal van de interraciale adoptie van Arwen, een African American meisje geboren in New York, door haar Nederlandse papa’s. Het is het eerste in een serie homovriendelijke en diversiteitsgerelateerde kinderboeken die De Witte van Leeuwen in de komende periode gaat publiceren.

Wat dit boek zo bijzonder maakt is dat het verhaal verteld wordt door de vierjarige Arwen zelf. De combinatie van onderwerp en doelgroep (kinderen in de leeftijd van 3-7 jaar en hun ouders) is uniek. Er zijn slechts weinig kinderboeken, zeker voor heel jonge kinderen, die een gezin laten zien met ouders van hetzelfde geslacht. Het feit dat het boek een waar verhaal is maakt het des te meer bijzonder. “Ik ben me bewust van het feit dat sommige mensen moeite kunnen hebben met een aantal elementen in het boek: interlandelijke interraciale adoptie door een homopaar”, vertelt de auteur. “Maar het verhaal wordt op zo’n vanzelfsprekende en natuurlijke manier verteld en geïllustreerd, dat ik hoop dat de boodschap van liefde en respect iedereen zal overtuigen. Het is een echt feelgood boek”.

De Witte van Leeuwen over zijn motivatie om dit boek te publiceren: “Onze dochter Arwen is dol op boekjes en voorgelezen worden. In alle kinderboeken die we voor haar hebben voorgelezen komt vroeg of laat wel een mama of een mama en een papa om de hoek kijken. Ik dacht: ‘Zou het niet leuk zijn om nu ook eens een verhaal voor te kunnen lezen aan Arwen met twee papa’s’. Dus ging ik op zoek naar kinderboeken met twee papa’s. Maar ze zijn er niet of nauwelijks. Aanvankelijk had ik dit boek alleen voor Arwen gemaakt… een enkel exemplaar voor ons meisje om op een leeftijdseigen – en op een moment wanneer zij daar aan toe is – te vertellen hoe wij een gezin zijn gaan vormen. Maar andere gezinnen die ik over het boek vertelde, moedigden me aan om het voor een breder publiek te publiceren. Ook zij wilden voor hun kinderen een boek waarin ze kennismaken met de diversiteit in de maatschappij. En daarnaast hoop ik dat kinderen uit mijn boek de boodschap oppikken dat je mag zijn wie je bent.”

De Witte van Leeuwen geeft zijn boek in eigen beheer uit. “De uitgeverijen die ik met het manuscript benaderd had, lieten me weten – als ze al reageerden – dat het onderwerp niet commercieel interessant was”, legt de auteur uit. “Volgens hen was er geen publiek voor ‘dat soort boeken’. Ik denk dat ze zich vergissen. Dus besloot ik om het boek in eigen beheer uit te geven.” Door de vele enthousiaste reacties die De Witte van Leeuwen ook met name uit de Verenigde Staten heeft ontvangen, heeft hij besloten het boek tegelijk in een Nederlandse én een Engelse versie uit te brengen.