Hektjalk Jacob leidt opnieuw Schipbreuk

Ruim 150 jaar nadat de houten hektjalk Jacob in de Dordtse Kil verging, heeft het schip gisteren opnieuw schipbreuk geleden.

 

Het was de bedoeling dat de drie jaar geleden boven water gehaalde restanten van de boot gisteren vanaf het Duivelseiland naar de Stadswerven in Dordrecht zouden worden overgebracht. Het geredde achterschip bleek na diepgravend onderzoek zo waardevol te zijn dat het op grond van het Verdrag van Malta bewaard moest blijven.

Bij het takelen ging het echter gruwelijk mis, zegt voorzitter Jos Hubens van de Vereniging Binnenvaart. „De Jacob deed al raar, maar bij het plaatsen in de bak dreigden de hoofdspanten te breken”,aldus Hubens.

De slechte staat van het schip kwam voor iedereen als een donderslag bij heldere hemel. „Twee weken geleden is de staat van het schip nog als goed bestempeld en dan gebeurt dit”,treurt Hubens.Het transport werd direct afgebroken, waarna de emoties bij de direct betrokkenen hoog opliepen. „Het project waar we drie jaar in hebben geïnvesteerd, is onverwacht uiteen gespat. De Jacob is niet meer”, aldus een verdrietige Hubens.De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was na de domper vastbesloten om de geredde delen van de houten zeilboot alsnog te laten slopen. De Vereniging Binnenvaart wilde zich daar gisteren nog niet bij neerleggen.„Het moet mogelijk zijn om de inventaris van het achterschip te behouden.Wij gaan zo snel mogelijk in gesprek met de rijksdienst om dat te realiseren.”

Bron: Telegraaf