2009-16-09-foto-sp-dordrecht_formaat-wijzigenSP Dordrecht doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen 2010

DORDRECHT – De lokale SP afdeling heeft van het landelijke bestuur (voorlopig) groen licht gekregen om deel te nemen aan de komende raadsverkiezingen. Bestuurslid Cees Venderbos is lijsttrekker van de SP Dordrecht. Hij verwacht met de ideologie van de Socialistische Partij, menswaardig, gelijkwaardig en solidair, in Dordrecht vier zetels te behalen.Het worden spannende verkiezingen in maart. Wordt het CDA door de Dubbeldammers afgestraft voor de woningbouw in de Zuidpolder? De PvdA voor het slepende project Stadswerven? En gaat nieuwkomer SP Dordrecht stemmen wegtrekken bij de gevestigde orde? Venderbos verwacht van wel. “Om alvast wat sfeer te proeven worden al raadsvergaderingen en adviescommissies bijgewoond”, vertelt hij.

 

Standvastig

Sinds een kleine twee jaar roert de SP zich weer in Dordrecht. Een onrustige periode werd afgesloten. Een nieuwe groep met mensen ging zich actief voor de partij inzetten. Inmiddels zijn er 309 leden in Dordrecht en worden er diverse acties gehouden. Bij Drechtwerk bijvoorbeeld en vandaag bij het sluiten van het postkantoor in Sterrenburg. Echter, van het bestuur dat de partij weer een gezicht gaf zijn nog maar twee mensen over. Lijsttrekker Venderbos is niettemin zeer overtuigd van de standvastigheid van het huidige bestuur dat in maart is gekozen. Dat de partij aan de gemeenteraadsverkiezingen mag deelnemen, vindt hij het beste signaal dat het bestuur kan krijgen. “Meestal is dit weggelegd voor lokale takken die al jaren meedraaien.”

Bestuurlijke ervaring

Eind november wordt het verkiezingsprogramma en de plaatsingslijst van de SP Dordrecht bekend gemaakt. “In het SP-blad Tribune heeft een vacature voor raadsleden gestaan. Een keuzecommissie, bestaande uit wijze mannen die tevens lid zijn, heeft uit alle aanmeldingen een keuze gemaakt. In totaal zijn er tien namen. Ik heb de eer gekregen om lijsttrekker te zijn. Op de algemene ledenvergadering van november worden de overige plaatsen verdeeld.” Volgens Venderbos hebben alle SP’ers op de plaatsingslijst kennis van zaken en bestuurlijke ervaring. De lijsttrekker zit al meer dan een decennium in het hoofdbestuur van een vereniging met meer dan 1500 leden. Tevens is hij zelfstandig ondernemer. “Er zitten overigens heel veel ondernemers bij de SP. Dat weten veel mensen niet. En het idee van de SP dat er alleen maar getrapt wordt klopt ook niet. De lokale SP-afdelingen die in de gemeenteraad zitten stemmen in 80 procent van alle gevallen voor een voorstel, zo is onderzocht.”

Speerpunten

Aan het verkiezingsprogramma van de SP Dordrecht wordt momenteel hard gewerkt. Speerpunten zijn de sociale woningbouw, gratis openbaar vervoer voor ouderen, aanpak overlast kamerverhuur, geen woningbouw in de Zuidpolder en een menselijker gezicht voor de Sociale Dienst Drechtsteden en Drechtwerk. “Het mooie aan de SP is dat het om de mens draait. Daar voel ik me tot aangetrokken en word ik in mee gevoerd”, aldus Venderbos wiens roots bij de PSP liggen, één van de vier partijen die fuseerde tot Groen Links. “Het contact, het actie voeren en het centraal zetten van de mens, dat ligt me. Kijk nu eens naar de Sportboulevard. Dat is heel erg mooi, maar als ik hoor dat de biljartvereniging heeft moeten knokken voor een plaatsje en een goedkoop kopje koffie in plaats van 2,50 euro in de horecagelegenheid dan heb ik zo mijn twijfels.”

Bron: Dordt centraal