Leerlingen bedenken zelf hun snoeproutes Dordrecht

DORDRECHT – Snoeppapiertjes in de heg, frisdrankblikjes op de vensterbank en broodzakjes naast de prullenbakken. Buurtbewoners zijn het zwerfafval op zogenoemde ‘snoeproutes’ meer dan beu. Scholieren die in de pauzes van school naar de supermarkt lopen om daar lekkernijen te kopen, stoppen niet allemaal de verpakkingen in hun jaszak om deze later weg te gooien.

Binnenkort start op het Leerpark een project om dit zwerfafval te verminderen. Later komt daar de aanpak van de snoeproute Vogelplein bij. In de week van maandag 5 oktober gaan MBO-leerlingen van het Da Vinci College aan de slag met het verzamelen van informatie. Er komt een overleg met scholieren en buurtbewoners. Daarnaast wordt geïnventariseerd hoe erg de overlast daadwerkelijk is en welke aanpak de jeugd zou aanspreken.

Duurzaam

“Vaak worden campagnes tegen overlast opgezet door beleidsmakers. Het idee van de aanpak deze keer is dat jongeren zelf het beste weten hoe ze andere jeugd moeten aanspreken”, vertelt Veronica de Wit. Verbonden aan het Weizigt NMC voert zij het project uit en helpt ze de leerlingen. In het kader van Gewoon Doen wil de gemeente de ergernissen van inwoners aanpakken. Eén daarvan is het nodige afval dat op straat rondzwerft. Het initiatief op het Leerpark valt binnen het landelijke project ROC, the Game. Hierin strijden zes ROC’s om de titel van meest duurzame school. Het Da Vinci benaderde Weizigt NMC om een opdracht hiervoor. “We wilden iets dat aansloot bij de jongeren. We kunnen ze wel weer een verslag laten maken over het bezuinigen op energie, maar we hebben er nu voor gekozen om het te verbinden aan een lokaal probleem”, zegt De Wit.

Bron: Dordt centraal