Rijkssubsidie voor woningbouw Dordrecht

DORDRECHT – Om de werkgelegenheid te stimuleren heeft minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) voor de ontwikkeling van 15.000 koopwoningen en duurdere huurwoningen 100 miljoen euro subsidie toegekend. Ook Dordrecht krijgt een deel van de kluif: 616.500 euro voor 98 woningen.

 


Gemeenten konden voor 15 juli projecten indienen voor de stimuleringsregeling. De gemeente Dordrecht heeft voor vier projecten subsidie aangevraagd: Park Zuidhof (83 woningen), Leerpark (69), Op ‘t Eiland (17) en Lanen van Oranje (15). “De aangevraagde subsidie mocht maximaal 10.000 euro per woning zijn”, legt Jan-Jaap Visser van Stadsontwikkeling uit. “Voorwaarde daarbij was dat de bouw voor het eind van het jaar zou starten. Daarnaast is er geselecteerd op de hoogte van de aangevraagde subsidie. Maar die moest natuurlijk wel realistisch zijn. In overleg met de ontwikkelaars is bepaald welke bedragen er nodig zijn.” Uiteindelijk werd door de minister de subsidie toegekend voor Park Zuidhof in Zuidhoven (6000 euro per woning) en de Lanen van Oranje in het Reeland (7900 euro per woning). Voor de andere twee projecten lag het aangevraagde subsidiebedrag per woning te hoog.

Onverbiddelijk
Gemeente en ontwikkelaars moeten nog hard aan de slag om voor 1 januari met de bouw te beginnen, zegt Visser. “Anders vervalt de subsidie onverbiddelijk. Het is nog zeker geen gelopen race. De banken eisen bijvoorbeeld dat een bepaald percentage van de woningen al is verkocht, voordat ze met leningen over de brug komen. En ook de ontwikkelaars moeten het risico aandurven. Maar hen is er natuurlijk veel aan gelegen om te gaan bouwen.” De gemeentes mogen zelf bepalen hoe de subsidie wordt ingezet bij de projecten. Dat gebeurt in Dordrecht in overleg met de ontwikkelaars.

Papendrecht
In de regio werden ook subsidies toegewezen aan projecten in Alblasserdam en Papendrecht. In Papendrecht gaat het om 37 appartementen aan de Veerpromenade (de Marktmeester) die door de woningstichting Westwaard Wonen worden gerealiseerd en om 44 woningen van Vorm ontwikkeling aan het Merwehoofd. Gemeenten die nu misgrepen maken nog twee keer kans op de bouwsubsidie. Het kabinet heeft namelijk in totaal 395 miljoen euro uitgetrokken voor de stimulering van woningbouwprojecten. Er komen nog twee rondes waarbij gemeenten projecten kunnen indienen. De tweede ronde is voor dit najaar voorzien.

bron: Dordt Centraal