Konijnenopvang Ridderkerk

Konijnen in het asiel zitten daar vaak omdat hun baasjes ze gewoonweg zat waren. Knaagdierenopvang Knaagspoor in Ridderkerk zit op dit moment overvol met weggebrachte en gevonden ‘Flappies’.

 

„Als mensen een konijn wegbrengen zeggen ze heel vaak ‘Ik had er nooit aan moeten beginnen’. Die reden horen we nooit als mensen een kat of een hond naar het asiel brengen. Allergie is dan de belangrijkste reden”, vertelt Henk Beugelink van de Dierenbescherming Rijnmond.
„Maar bij konijnen ligt dat anders. De baasjes hadden het diertje zonder goed na te denken gekocht of dachten hun kinderen een plezier te doen, maar uiteindelijk keken de kinderen er niet naar om en vonden ze zelf zo’n diertje in een hok ook maar saai.”Midden in de zomervakantie zitten 98 van de 100 konijnenhokken in de opvang vol. De meeste konijnen zijn gevonden, maar een deel is ook naar het asiel gebracht door de vorige eigenaren. „We hebben hier van alles: van dwergkonijnen tot grote Vlaamse Reuzen”, aldus Beugelink.„Ze worden hier door de baasjes afgeleverd of zijn voor de deur gevonden in een grote doos. Anderen zijn bijvoorbeeld gedumpt in een park en worden dan later door de dierenambulancemedewerkers hier gebracht. Een tam konijn overleeft niet in het wild.”De knaagdierenopvang van de Dierenbescherming Rijnmond opende in mei pas voor het eerst haar deuren, maar een groot deel van de hokken zat al heel snel vol. Naast konijnen zitten er ook cavia’s en andere knaagdieren. „Het probleem met de vakantie is dat we weinig dieren kunnen herplaatsen. Mensen gaan eerst op vakantie en zoeken dan pas een nieuw huisdier. Nu loopt de vakantie ten einde en we zien dat weer meer konijnen een nieuwe eigenaar vinden. Afgelopen zaterdag werden er gelukkig tien herplaatst.”De opvang is nog op zoek naar gastgezinnen die de tijd hebben om jonge konijntjes op te vangen. In een huiselijke sfeer met voldoende aandacht kunnen ze beter socialiseren.

bron Telegraaf