Zoeken
Mogelijk tekort aan mondkapjes bedreigt productie wereldwijdMogelijk tekort aan mondkapjes bedreigt productie wereldwijd

Na de zomer dreigt een tekort aan adembeschermingsmiddelen zoals mondkapjes. Dit tekort kan mogelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de wereldwijde industriële productie, dus ook in Nederland. Bedrijven in diverse sectoren, waaronder de bouw- en levensmiddelindustrie, kunnen na de zomer hun werknemers misschien niet meer de verplichte beschermingsmiddelen bieden. Dit zou kunnen leiden tot het stilvallen van productieprocessen. De explosief stijgende vraag naar mondkapjes door bedrijven en instellingen die hun medewerkers tegen de Mexicaanse griep willen beschermen, veroorzaakt de dreigende schaarste.

Het signaal over de mogelijke schaarste komt van Intersafe Groeneveld, de marktleider op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen. “Veel bedrijven zijn voor hun primaire proces afhankelijk van adembescherming”, stelt CEO Erik Valks van Intersafe. “Door de huidige economische crisis en afgenomen productie ligt het verbruik van maskers bij bedrijven dit jaar lager dan in de voorgaande jaren. Veel bedrijven hebben hun voorraad aan maskers daarom afgebouwd tot een minimum. Tegelijkertijd zien we de vraag naar adembescherming en hygiëne producten wereldwijd explosief stijgen als gevolg van de Mexicaanse griep.”

Continuïteit
De vraag komt volgens Intersafe vooral van organisaties die deze beschermingsmiddelen onder normale omstandigheden niet gebruiken. Deze trend is vergelijkbaar met de vraagontwikkeling van de laatste grote epidemie (het Sars-virus in Azië). Ook toen ontstond in Europa een tekort aan de beschermingsproducten. “Onder normale omstandigheden draagt minder dan 1% van de Nederlanders beroepshalve een masker. Dit staat niet in verhouding tot de mogelijke consumentenvraag die gaat komen”, aldus Valks. De productiecapaciteit voor mondkapjes is volstrekt niet berekend op de vraag die na de zomer zou kunnen ontstaan. Dit kan grote consequenties hebben voor de continuïteit van talloze bedrijven.

“Bedrijven die bij hun productie afhankelijk zijn van adembeschermingsmiddelen, zullen nu al maatregelen moeten nemen”, benadrukt Intersafe’s CEO. “De levertijden zullen op afzienbare termijn stukken langer worden. En dat geldt niet alleen voor adembeschermingsmiddelen, maar ook voor andere hygiënemiddelen zoals desinfecterende gels en zepen.” Om knelpunten zoveel mogelijk te voorkomen heeft Intersafe samen met ‘s werelds grootste fabrikanten de voorraden en bestellingen reeds verhoogd. Desondanks raadt de marktleider haar klanten met klem aan de voorraden op tijd op orde te brengen.

Bron: Intersafe Groeneveld