Vieze vijvers in Dordrecht

DORDRECHT – “Stinkende vijvers waar de karpers naar lucht happen.” Dordtenaar Huib Stiegelis maakt zich grote zorgen over de toestand van de vijvers in zijn buurt. Het gaat om de Van Baerlevijver, de vijver aan de Nassauweg en die aan de Krispijnseweg.

 

Het warme weer heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van het water in rap tempo is verslechterd. “Normaal gesproken horen de vijvers in maart, uiterlijk april, met een veegboot schoongemaakt te worden. Het is nu juni en het is nog steeds niet gedaan. Overigens is de laatste keer dat de vijvers echt uitgebaggerd zijn, inmiddels elf jaar geleden. Als je aan de kop van de vijver aan de Krispijnseweg gaat staan dan stinkt het echt.” Door de huidige toestand van het water zijn er volgens Stiegelis ook geen recreatievissers meer te zien. “Ik mocht vroeger zelf ook graag vissen, maar dat is nu echt niet meer mogelijk. Als je je hengel uitgooit, raak je verstrikt in de wirwar aan bladeren en waterplanten. Overigens is dit niet de eerste keer dat de toestand van de vijvers niet is zoals hij moet zijn. Ik heb in het verleden al veel geschreven en gepraat met de gemeente over dit probleem.”

Baggeren
De heer Scholten van Stadsbeheer over het verhaal van Stiegelis: “Wie de vijvers schoon moet maken is afhankelijk van wie er onderhoudsplichtig is. Globaal is tweederde van het water in Dordrecht in onderhoud van het Waterschap. De rest valt onder verantwoording van de gemeente. Normaliter wordt er drie keer per jaar ‘gemaaid’ met de veegboot. Maar door bijvoorbeeld warm weer kan het groen snel groeien. Daar krijgen we dan ook wel eens melding over.” Op de vraag waarom het baggeren zolang op zich laat wachten antwoordt Scholten: “Baggeren gebeurd in cycli van ongeveer twaalf jaar. Steeds wordt een bepaald deel van de stad bekeken en soms is het nog niet nodig.” Om er vervolgens aan toe te voegen: “Maar mocht iemand tussentijds melding willen doen van bijvoorbeeld stankoverlast van een vijver in de buurt, dan kan hij melding doen via de Wijklijn.”

 

ieze vijvers Dordrecht