Zoeken
Keltfest cultiveert de kilt, honingwijn en heideschapen

DORDRECHT – Mannen, vrouwen en ook kinderen in middeleeuwse kledij.Tentenkampen zoals die in het Schotse en Ierse landschap van 250 jaar geleden veelvuldig te zien waren. Het maakte allemaal deel uit van het Keltfest dat dit weekeinde duizenden belangstellenden naar de Dordtse Biesbosch trok.

 

Vlakbij de Sterrenwacht in recreatiegebied De Merwelanden was het een komen en gaan van mensen getooid in historische kleding. Zoals Bianca Stolk uit Dordrecht. In wijnrode wollen kleding liep ze met haar vriend de tentjes af op het keltische feest. En om het helemaal compleet te maken hield ze in haar linkerhand een speer vast. ,,Gewoon een wilgenstok die hier uit de Merwelanden komt, met een speerpunt die ik heb gekocht. ,,Ik ga graag naar dit soort fantasy-bijeenkomsten”, vertelt Bianca. Met een haarband van vers gras en een zelfgemaakte tas is haar originele outfit compleet. Het stel heeft net een fles Mede gekocht, een populair drankje op dit soort feesten. Het is wijn gemaakt van honing, legt de verkoper van de kraam uit. ,,We hebben zoete varianten, honing is nu eenmaal zoet maar ook drogere smaken waarvan de wijn eerst drie jaar heeft gerijpt op eikehout”. Even verderop staat een van de vele kramen waar kilten hangen. Geert en Oenie Kuiper uit Zwijndrecht keuren de stoffen eens. Geert draagt zelf een kilt, zijn vrouw moet er niet aan denken. ,,Ik heb mijn dochter destijds bij haar huwelijk weggegeven met een kilt aan”, zegt Geert. ,,Het draagt heerlijk, en het het roept een leuk sfeertje op”. Dat doen ook de houthakkers in een van de tentekampen. Met zelf geslepen bijlen hakken ze de stammetjes in stukken. Erik Alsem en Fabian Wethuis zijn dan ook echte bosbouwers die op de Veluwe werken. De bijl hanteren is niet moeilijk, vinden zij. ,,Maar nooit overmoedig worden en altijd wijdbeens staan zodat de bijl bij het doorschieten niet in je been terecht komt”, weet Fabian. Richting de ingang van het evenement loopt Nikky Kennedy met haar moeder Saskia Bos. Nikky leert van haar moeder hoe je een koppel schapen drijft. Met acht Drentse heideschapen en een bordercollie houdt ze de beesten aardig bij elkaar. Saskia is trots op haar dochter. Zelf is ze herderin in het Archeon in Alphen aan de Rijn

bron ad dortenaar