Urban search en Rescue Team zhz

Urban Search en Rescue team zhz voor een week voor oefening naar Dubai

Een USAR-team omvat vier Reddinggroepen, een Ondersteuningsgroep, een Stafgroep en een Commandogroep. Het team is multidisciplinair samengesteld: zoek- en redpersoneel, verpleegkundigen, speurhondengeleiders, ondersteunend personeel en leiding: bij elkaar circa 65 personen. De belangrijkste beroepsgroepen zijn brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen & rampen en defensie.

 

USAR.NL is momenteel op volle sterkte. Ten behoeve van alle functies zijn inmiddels voldoende mensen aangesteld binnen USAR.NL.
Het personeel dat is aangewezen is afkomstig uit:

 

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Hulpverleningsregio Haaglanden
Regionale Brandweer Hollands-Midden
Regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid
Defensie
Korps Landelijke Politiediensten

Naast brandweer personeel is de ook de medische component ingevuld vanuit de 4 genoemde regio
‘s.Het team benut hoogwaardig zoek- en redmaterieel en kan binnen uiterlijk vierentwintig uur na alarmering ter plaatse zijn, gebruik makend van bijvoorbeeld luchttransport. De opbouw- en werkwijze van USAR.NL is afgestemd op de afspraken zoals die met andere landen zijn gemaakt binnen de Verenigde Naties.Om de paraatheid te garanderen zullen circa 150 mensen aan USAR.NL deelnemen. Dit is een krap aantal. Toch is voor die 150 gekozen, want we willen geen ervaringsverdunning.De vaste kosten van USAR.NL worden gedragen door het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties, dat eindverantwoordelijk is voor het geheel. De kosten voor een inzet in het buitenland worden verrekend via het Ministerie van Buitenlandse Zaken.