Zwarte dag door aanslag op koninklijke familie 2009

Een auto die in volle vaart door de menigte langs de voor Koninginnedag afgezette route in Apeldoorn reed, heeft 17 slachtoffers veroorzaakt, van wie er vier zijn overleden.

 

 

De chauffeur van de 16 jaar oude Suzuki Swift is een 38-jarige man van Nederlandse afkomst. Hij is bij het opzettelijke voorval gewond geraakt en is afgevoerd naar een ziekhuis in de buurt. Op dit moment wordt de man geopereerd. Geruchten dat op de man geschoten zou zijn om hem tot stoppen te dwingen werden door de korpschef tegen gesproken. Ook zou de chauffeur geen bekende zijn van de politie en is er geen terreurlink.

De 38-jarige man wordt er inmiddels van verdacht dat hij een aanslag probeerde de plegen op leden van het Koninklijk Huis. Dat zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). Ook verdenkt justitie hem van het plegen van moord of doodslag op mensen uit het publiek. Door deze verdenking van artikel 108 van het Wetboek van Strafrecht is het incident een zaak van nationaal belang geworden, aldus de zegsman van het OM. Daarom is de Nationale Recherche betrokken bij het onderzoek, dat bij de politie Noord- en Oost-Gelderland ligt.

Het plegen van een aanslag op het leven of de vrijheid van leden van het Koninklijk Huis kan door de rechter worden bestraft met maximaal vijftien jaar gevangenisstraf. Wanneer de aanslag de dood van een van deze mensen tot gevolg heeft, of de aanslag met voorbedachten rade wordt gepleegd, kan levenslang worden opgelegd of de maximale tijdelijke celstraf.

Er is sporenonderzoek gaande op de plek des onheils en er wordt huiszoeking verricht bij de verdachte thuis. Voor zover bekend droeg de verdachte geen wapen of explosieven bij zich.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) roept getuigen van het incident in Apeldoorn op zich te melden. Het KLPD heeft daarvoor een telefoonnummer opengesteld: 0800-6070. Getuigen kunnen zich melden met informatie en eventueel beeldmateriaal. Dat liet het KLPD donderdag weten.

Vliegende vaart
Vlak nadat de bus met de koninklijke familie het kruispunt Jachtlaan-Loolaan was gepasseerd, vloog de al zwaar gedeukte Suzuki Swift in vliegende vaart door de mensenmassa de kruising op. Hij zou, volgens getuigen, minstens 80 kilometer per uur hebben gereden. Omstanders spreken van een aanslag: ,,Het leek alsof de wagen zich in de bus van de koninklijke familie wilde boren”. ,,De mensen vlogen door de lucht”, aldus verbijsterde omstanders.

,,Hij kwam uit het niets,” stelt een fotograaf die langs de weg stond. ,,En sleepte tien tot vijftien mensen mee. Er ligt overal bloed en er worden mensen gereanimeerd. Het ziet er verschrikkelijk uit.” Omstanders probeerden gelijk hulp te bieden, maar werden door de politie op afstand gehouden.

De koninklijke familie zag het ongeluk gebeuren. Getuigen zagen leden van de familie huilen. Koningin Beatrix reageerde, volgens Simon Boon van de Apeldoornse Oranjeverenigingen, ‘zeer aangeslagen’. Boon zat ook in de bus en zag de geschokte gezichten van de leden van de koninklijke familie. Boon sprak van een ,,enorme impact, niet alleen voor Apeldoorn, maar voor het hele land.”

Koningin leeft mee
Koninging Beatrix heeft via een in een korte televisieverklaring haar medeleven betuigd aan de slachtoffers en verwanten. Beatrix, zichtbaar geëmotioneerd en aangeslagen door de gebeurtenissen, zegt, mede namens de andere leden van de koninklijke familie, zeer geschokt te zijn door de gebeurtenissen.

De Koningin sprak van een “vreselijk drama, op een dag die nog wel zo mooi begon”. De Koninklijke familie heeft de verdere activiteiten rond Koninginnedag afgelast. De feest locaties in de stad zijn vrijwel verlaten.

Vlaggen halfstok
De vlag van Paleis ‘t Loo in Apeldoorn is donderdagmiddag rond twee uur halfstok gehangen. Ook zijn alle versieringen die bij het paleis hingen weggehaald. Dat melden ooggetuigen. Verder is opgeroepen om alle vlagen op overheidsgebouwen halfstok te hangen.

Condoleanceregister op internet
Op internet is een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers van het incident in Apeldoorn. Op de website condoleanceregister.com kunnen mensen uiting geven aan hun gevoelens over het bizarre ongeval.

bron: ad