Zoeken
Kranen beleven laatste drie dagen Alblasserdam

Meer dan twintigduizend zonsopkomsten en zonsondergangen lang, vertelden de torenkranen van de werf Van der Giessen-de Noord aan de wijde omgeving: hier ligt Alblasserdam, dorp van wereldvermaarde scheepsbouwers aan de rivier.

 

 

Ook al zijn de kranen sinds geruime tijd werkloos, nog altijd weten Alblasserdammers dat ze bijna thuis zijn bij het zien van het silhouet van de de kranen in combinatie met dat van de toren van de Grote Kerk. Zeer binnenkort staat de Grote Kerk er alleen voor. De sloop van de twee stoere symbolen van de economische gloriejaren is deze week begonnen.Over een week zal het verkeer in de avondschemer net zo onverschillig door de Noordtunnel razen als op deze foto, de zon zal opkomen en ondergaan als altijd tevoren, maar Alblasserdammers zullen de eerste tijd een nare leegte ervaren.Eigenaar Oceanco wilde ze niet behouden, de historische vereniging en de monumentencommissie kónden ze niet behouden: de kranen bleken door en door verrot en verroest. Van veraf zie je dat niet. Trots tot aan hun laatste zonsondergang, blijven ze hun symbolische werk doen.Tientallen inwoners hebben bij voorbaat nostalgische foto’s zoals deze aangeleverd aan de gemeente. Ze worden zorgvuldig bewaard en later samengebracht in een expositie.

bron ad dortenaar