Zoeken
Hand in Hand actiedag Dordrecht

DORDRECHT – Een groep van ongeveer twintig homo’s heeft zaterdagmiddag, hand in hand, een stadswandeling gemaakt door de binnenstad van Dordrecht. De actie was een initiatief van het COC Rotterdam, de belangenorganisatie voor homoseksuelen.

 

Het doel was om meer acceptatie te kweken voor homoseksuelen, die anno 2009 nog vaak worden nagekeken op straat. ,,Wij hebben dat ook nog steeds,” zeggen Jos en Jarko De Witte van Leeuwen uit Dordrecht. ,,Maar nooit op een vervelende manier,” vervolgt Jarko. ,,Mensen staren ons na maar als ze reageren, is het altijd positief. En zo hoort het ook te zijn.”

Tijdens de wandeling van zaterdag liep ook wethouder Hans Spigt van de gemeente Dordrecht mee. ,,De actie is erg belangrijk,” zegt hij. ,,We kunnen op deze manier het leuke van een wandeling door Dordrecht combineren met het noodzakelijke. En dat is dat mensen het niet gek vinden dat twee mannen of twee vrouwen hand in hand lopen.”

Om in de toekomst die acceptatie te vergroten, wil Spigt vaker samenwerken met de gemeente Rotterdam. ,,Dit is een mooi begin, maar we moeten blijven nadenken om het breder op te pakken. Zo wil ik ook de allochtonen bij dit vraagstuk betrekken. In die groep is het niet vanzelfsprekend dat je voor je homoseksuele gevoelens uitkomt. Toch moeten we het op de agenda krijgen.”

Het winkelend publiek merkte maar weinig van het initiatief. ,,Ik vind het een goede actie,” zegt Johannetta Gordijn, die de groep op het Statenplein nader bekijkt. ,,Het is dat mij werd verteld dat het homo’s waren, het was mij niet opgevallen. Ik woon op Bonaire en daar is homoseksualiteit nog helemaal niet geaccepteerd. Dit is goed, het hoort bij Nederland.

bron Ad dortenaar