Zoeken
FC Dordrecht heeft nog één overwinning nodig

DORDRECHT – Het is bizar, maar FC Dordrecht heeft zes overwinningen nodig om helemaal zeker te zijn van de zesde periodetitel. Zege nummer vijf, een 2-1 triomf na een enorme   worsteling met hekkensluiter FC Omniworld, volstond namelijk niet om een feestje in het GN Bouw Stadion te ontketenen.

 

RKC Waalwijk veegde immers op Woudestein de vloer aan met Excelsior (0-5) en bleef daardoor op twee punten van de Dordtenaren in de periodestand. De Brabanders, die komende vrijdag Fortuna Sittard bezoeken als FC Dordrecht Cambuur Leeuwarden ontvangt, hebben echter na gisteravond een beter doelsaldo (+13 om +11).

,,Normaal gesproken heb je aan vijftien punten genoeg om een periode binnen te halen, maar we zullen dus tot aan het gaatje moeten gaan,” constateerde trainer Gert Kruys nadat de eerste emoties na afloop verwerkt waren. ,,In eerste instantie heerste er in de kleedkamer zelfs teleurstelling, maar dat is onzin. We hebben gewonnen en staan op één zege van de periodetitel.”

In een heerlijke ambiance, het stadion aan de Krommedijk was gevuld met 3335 toeschouwers, was het duidelijk dat FC Dordrecht te lijden had onder de spanning. De best presterende ploeg van de Jupiler League in 2009 ging gebukt onder het heilige moeten en vond ook nog eens een opponent tegenover zich die een uitermate lastig obstakel bleek te zijn. De wisselwerking in de as tussen Johan Versluis en Reinhard Breinburg, vervanger van de geschorste Guy Ramos, verliep moeizaam. Bovendien was er te veelvuldig sprake van balverlies.

De bezoekers, geleid door Henk Wisman die vorig seizoen een korte periode bij ASWH werkzaam was als interim-trainer, lieten via Género Zeefuik en Reginald Faria de Dordtse aanhang flink schrikken. De geruststelling kwam pas na ruim een half uur. De sterk acterende Eddy Putter kopte door op Cecilio Lopes, die zich bevrijdde van schaduw Wilco Krimp en met links doelman Mark Zegers kansloot liet voor zijn tiende treffer van het seizoen: 1-0.

Vier minuten mocht FC Dor- drecht zich virtueel periodekampioen noemen. De marge op concurrent RKC Waalwijk bedroeg op dat moment vier punten. De Brabanders kwamen echter door Wouter Gudde op voorsprong bij Excelsior en de contouren van een mogelijk periodefeestje vervaagden in rap tempo.

Bij het scheiden van de markt kreeg FC Dordrecht een fikse domper te slikken. PSV-huurling Género Zeefuik veroverde de bal en haalde buiten het strafschopgebied uit. Doelman Tristan Peersman moest het antwoord schuldig blijven op de botsende bal, waardoor de verdiende gelijkmaker een feit was.

,,In de rust leek het wel of we de wedstrijd al verloren hadden,” beschreef Kruys de stemming halverwege. De Zeister oefenmeester beurde zijn formatie niet alleen op, maar greep ook in. Reinhard Breinburg, die een weinig gelukkige wedstrijd had gespeeld, bleef in de pauze in de kleedkamer achter voor Rihairo Meulens die vanaf rechts ging opereren. Juanito Sequeira nam de controlerende rol van Breinburg over.

Die wijziging bracht meer evenwicht in het Dordtse collectief, dat hartstochtelijk op zoek ging naar de bevrijdende treffer. Marcel van der Sloot had de trekker over kunnen halen, maar de aanvallende middenvelder zag zijn poging stranden op het been van de overtuigend keepende Zegers.

Omdat RKC Waalwijk afstand nam van Excelsior,werd het voor FC Dordrecht een race tegen de klok in de jacht op dat ene doelpunt dat toch viel. Van der Sloot bracht de afgeslagen zevende corner nogmaals in, Lopes kopte terug en Bart van Muyen liet de bal over de lijn verdwijnen hoewel Rihairo Meulens de bal nog even in de touwen joeg. Een mooie climax ligt daardoor nog steeds in het verschiet. Kruys: ,,Of er vrijdag nog meer druk zal zijn? Ik denk het niet, want we hebben al een keer kunnen oefenen.”

bron ad dortenaar