Zoeken
Schedel – abri Leerpark Dordrecht

DORDRECHT – Een ernstig geschokt reformatorisch Wartburgcollege wil snel opheldering van de Dordtse gemeenteraad over het plaatsen van een bushokje in de vorm van een doodshoofd aan de Maria Montessorilaan. Andere scholen op het Leerpark zijn ook verontwaardigd.Het Insula College distantieert zich inmiddels ook van het kunstwerk. De Bogermanschool heeft donderdag opnieuw zijn afschuw uitgesproken over de abri die symbool staat voor ‘het einde’, of te wel de dood.

De halte boezemt volgens de scholen angst in, terwijl streng gelovige kinderen volgens hen ook ongevraagd worden geconfronteerd met de zonde en de dood. De abri, een ontwerp van kunstenaar Joep van Lieshout, staat tegenover de Bogermanschool. Een tweede halte in de vorm van een ei, dat het begin symboliseert, staat even verderop.

,,De dood is een straf op de zonde,” zegt een van de geschokte moeders die tevens leerkracht is. ,,Waarom staat hier zoiets banaals, pontificaal en groots over de dood? Wij zeggen altijd tegen onze kinderen: je moet niet praten over de dood. Met de dood moet je niet spotten.”

Directeur Aad van der Wulp van het Wartburgcollege noemt het bushokje een minachting en belediging voor de school en de naam van God. ,,Voor ons is dit een karikatuur van een christelijk thema. Horror, moet je dat ook promoten in een Leerpark?”

Van der Wulp stelt dat er spanning is met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienstbeleving. ,,Maar als je mensen direct aantast in het hart van hun belijden, vind ik het op zijn plaats dat je rekening met de gevoelens houdt.”

Van der Wulp vindt het onbegrijpelijk dat het bushokje geplaatst is vlak voor een reformatorische basisschool en in het gezichtsveld van zijn reformatorische middelbare school. ,,Een belediging,” meent hij.

De Bogermanschool heeft donderdagavond tijdens een bestuursvergadering over het doodshoofd vergadert. De school beraadt zich nog over verdere stappen, meldt directeur Jaap Nieuwenhuis. Hij noemt de abri ‘een afschuwelijk kunstwerk’. ,,Het gebruik van bijbelteksten voor zo’n kunstwerk vinden we bovendien shockerend.” Kinderen vinden het doodshoofd volgens hem eng, maar projectbegeleider Gerrit Willems van het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) stelt dat het niet de bedoeling is om mensen te beledigen. Zelf heeft de kunsthistoricus geen moeite met het thema. ,,Als kinderen het eng vinden dan is dat zo,” meent hij. ,,Maar ze zullen ook weleens op een kermis komen. Daar heb je ook een spookhuis.”

De schedel komt als ikoon enorm veel voor in de zestiende en zeventiende eeuwse christelijke kunst, licht Willems toe. ,,Nu is het een beetje uit zijn voegen getrokken, als bushokje. Je wilt iets wat opvalt,” zei hij. ,,Dat was de opdracht aan de kunstenaar. Maar het is niet de bedoeling om mensen te beledigen. De mbo-gasten hier op het leerpark vinden het geweldig.”

Voor het Jeugdjournaal werden gistermiddag drie jonge scholieren van de Bogermanschool geïnterviewd. ,,Eigenlijk is het gewoon een doodshoofd,” zei Elvira Stok (9). ,,Met de dood moet je niet spotten.” ,,Ik vind het eng,” stelde Annelijne Dool (10) ,,Ik ga er ‘s nachts over dromen.”

Fractievoorzitter Henk Mostert van de ChristenUnie/SGP vindt het onbegrijpelijk dat het doodshoofd voor een reformatorische basisschool staat. Deze week stelt hij vragen aan het college over de kwestie. ,,Ik vind het niet stichtelijk dat kinderen hier elke dag naar moeten kijken.”

Het Da Vinci College neemt geen aanstoot aan de schedel, stelt Max Hoefeijzers van de schoolleiding. ,,Wij zien het als kunst. Dat zet aan tot discussie.”

Bron Ad Dortenaar