Ludieke actie Voorstraat/Boomstraat Dordrecht

DORDRECHT – Bewoners en winkeliers van de Voorstraat Noord, de Boomstraat en de Riedijk hebben donderdag actie gevoerd om aandacht te vragen voor de gevaarlijke verkeerssituatie op de kruising van de Voorstraat met de Boomstraat. Voorzitter Marc Kleijnen van de Stichting Voorstraat Noord geeft aan dat er veel te hard gereden wordt: “Vooral automobilisten die vanuit de smalle Wijnstraat naar de Boomstraat rijden, hebben een gevaarlijke snelheid. Veel voetgangers die via de Riedijk van de waterbus komen steken het kruispunt over. Dit is levensgevaarlijk. Het aantal bijna-ongelukken is verontrustend. Vandaar dat er snel iets moet veranderen.


De actievoerders pleiten voor een zebrapad op de kruising. “Dit is een eenvoudige en effectieve oplossing”, legt Kleijnen uit. “Helaas komt de gemeente ons hierin niet tegemoet. Omdat het een 30-kilometer zone is mag er geen zebrapad komen. Daarnaast neemt de gemeente geen maatregelen omdat het om een rustige kruising zou gaan. Hier zijn wij het niet mee eens. Op bepaalde momenten van de dag is het juist erg druk hier. Veel mensen die van het veer komen maken namelijk gebruik van het kruispunt. Als er een brug bij de Riedijkshaven komt dan zal het alleen maar drukker worden. We hebben al verschillende gesprekken met de wethouder gevoerd om de noodzaak van een zebrapad te benadrukken. Helaas tot nu toe zonder enig resultaat.”
Actie
Op donderdag vond een ludieke actie plaats op de kruising. Kleijnen: “Op een grappige manier hebben we aandacht gevraagd voor het probleem. Met stoepkrijt hebben we een zebrapad getekend. Ook hebben we een aantal 30-kilometerborden opgehangen. Het was leuk om te zien dat automobilisten direct hun snelheid matigden bij het naderen van het kruispunt. Dit toont aan hoe effectief deze maatregel is. Als een zebrapad niet haalbaar is zou er ook een voorrangskruising van het punt gemaakt kunnen worden.”

Gemeente
Stichting Voorstraat Noord gaat binnenkort in gesprek met de gemeente. “We hopen dat er eindelijk maatregelen worden genomen over de kruising”, geeft Kleijnen aan. De stichting heeft ook andere actiepunten die zij graag met de gemeente wil bespreken. “We willen in de toekomst meer ondernemers aantrekken. Ook willen we meer groen in de straat. We hopen dat de gemeente onze activiteiten blijft steunen.”
Fotobijschrift: De maximumsnelheid wordt vaak overschreden op de kruising van de Voorstraat met de Boomstraat. (Foto: Thymen Stolk)