DeetosSnel profiteert van personele malaise bij PKC

Voor de eerste maal in negen jaar heeft DeetosSnel/Volhuis de zaaluitbeurt bij streekgenoot PKC/LukassenBoer in winst omgezet. De Dordtse ploeg klopte in een waar gevecht de danig verzwakte opponent: 17-21.

Voor de eerste maal sinds 11 maart 2000 verliet DeetosSnel als triomfator de Papendrechtse Oostpolder. Bovendien was het de eerste triomf in acht pogingen sinds de introductie van de Korfbal League. De bezoekers buitten de situatie uit door van de personele nood bij de opponent gebruik te maken.

PKC miste liefst vier spelers die het seizoen in de Korfbal League als basiswaarden waren gestart. Leon Simons (hamstring en griep) en Reinier Plantinga (peesontsteking) vergezelden het reeds geblesseerde tweetal Henk Fokker en Mady Tims op de Papendrechtse absentielijst. Voor Jefta van der Rhee en Laurens Leeuwenhoek, selectielid van het Nederlands juniorenteam en neefje van DeetosSnel-trainer Hans, was daarom een basisplaats weggelegd. ,,Gezien de omstandigheden waarin we verkeerden, mocht op voorhand misschien niet meer verwacht worden. Maar we hebben absoluut onze kansen gehad en niet gepakt. We waren niet effectief genoeg,” vond PKC-coach Jan de Jager.

De thuisploeg ging nat op het tweede aanvalsvak, dat te weinig in offensief opzicht kon brengen. Hoewel Van der Rhee als basisspeler voldeed, waren de schakels om hem heen niet bij machte om mee te scoren.

In een eerste helft met veel fouten en pittige duels, die de confrontatie een meeslepend karakter gaven, waren het de internationals die de show stalen. Suzanne Struik, bij afwezigheid van Leon Simons aanvoerder bij PKC, etaleerde haar topvorm. Datzelfde deed Raymond Witvliet bij DeetosSnel, die met zes van de in totaal tien treffers en belangrijke rebounds uitgroeide tot de Dordtse motor en Laurens Leeuwenhoek een warm welkom op het hoogste niveau trakteerde.

PKC was aangewezen op achtervolgen en bungelde lang aan het elastiek. Jeroen Euser, die op dinsdagavond te horen had gekregen dat hij niet in de basis zou staan, viel nog goed in maar kon het naderende onheil niet vermijden. DeetosSnel won op basis van meer duelkracht en scherpere afronding. ,,Toch was het allemaal niet best. De afronding was nog te onrustig en we verloren in fases de controle. We hebben echter wel onze kans om hier te winnen gegrepen,” oordeelde winnend trainer Hans Leeuwenhoek, die trots was op zijn familielid aan PKC-zijde. ,,Maar als Laurens ons de nederlaag had toegebracht, dan had ik hem afgerost,” besloot Leeuwenhoek met een kwinkslag.  Bron Ad