Ongeslagen reeks FC Dordrecht in 2009 ten einde

Excelsior heeft FC Dordrecht de ongeslagen status in 2009 ontnomen. Een treffer kort na de pauze van invaller Ryan Koolwijk bleek beslissend in de Rijnmondderby, die pas na rust echt onontbrandde: 0-1.
Voor de tweede week in successie bleef FC Dordrecht scorend in gebreke, waar de kansen op een beter resultaat absoluut aanwezig waren. ,,Zulke wedstrijden hebben we in de eerste helft van het seizoen heel vaak gespeeld,” had FC Dordrecht-trainer Gert Kruys een déjà-vu beleefd. ,,In de eerste helft hebben we verzuimd een voorsprong te nemen en we kregen daarvoor uiteindelijk de rekening gepresenteerd.”

Al na vier minuten had FC Dordrecht de eerste slag in de goed bezochte streekontmoeting moeten uitdelen. Spits Eddy Putter sprintte tegenstander Leen van Steensel eruit, maar verloor vervolgens het overzicht en de beheersing. De geboren Volendammer vuurde vol tegen de lange goalie Arjan van Dijk – stand-in van de geschorste Erwin Mulder – aan, waar ook een breedtepass op de meegelopen Cecilio Lopes een (mogelijk doeltreffender) optie was. Ook in de nastoot stond het vizier van Putter niet op scherp.

Ook bij de tweede goede kans voor de thuisploeg was Putter betrokken. De trekbal van de aanvaller werd door Rihairo Meulens, die een basisplaats geoffreerd had gekregen, te slap ingeschoten.

Van periodetitelwinnaar Excelsior was in de eerste 45 minuten bitter weinig te zien. De formatie van Ton Lokhoff opereerde met drie aanvallers en aanvallende middenvelder Robert Braber kort achter spits Kevin Vink, maar het Dordtse verdedigingsblok raakte nimmer veronttust. Alleen Leen van Steensel sloop een keer mee naar voren, maar zijn inzet verdween naast het doel van de vooral werkloos toekijkende Tristan Peersman.

De tweede helft, die veel meer amusement bood, begon voor FC Dordrecht met een domper. Ryan Koolwijk – geslachtofferd na de nederlaag een week eerder bij TOP Oss – werd randje buitenspel weggetuurd en raakte met zijn inzet Tristan Peersman, waarna de bal via de Belgische doelman in het doel caramboleerde: 0-1.

,,Een communicatiefout tussen Guy Ramos en Johan Versluis, die ook nog had kunnen corrigeren,” oordeelde Gert Kruys.

Ramos, die door ziekte niet topfit aan de wedstrijd was begonnen, maakte kort daarop plaats voor Jeffry Fortes die als linksback ging fungeren terwijl Didi Longuet controlerende middenvelder werd. De kleine Amsterdammer leek de schlemiel van de avond te worden toen hij Excelsior de kans op een verdubbeling van de marge schonk. Kevin Vink speelde de bal op Robert Braber, waarna Longuet de Rotterdamse aanval volgens arbiter Dick van Egmond met de hand onderbrak. Tristan Peersman stopte echter de inzet vanaf elf meter van Tjeerd Korf, de tweede gemist ‘pingel’ van Excelsior in acht dagen tijd.

FC Dordrecht, waar spelbepaler Marcel van der Sloot zijn stempel nimmer op de wedstrijd kon drukken, bleef zo in de wedstrijd en kreeg op haar beurt een ideale kans om het evenwicht te herstellen. Voormalig Excelsior-speler Cecilio Lopes ging binnen de ‘zestien’ over het been van Aykut Demir en Van Egmond wees wederom naar de strafschopstip. Lopes trapte vanaf elf meter via de vingertoppen van uitblinker Van Dijk op de lat, Rihairo Meulens kopte de rebound op de binnenkant van de paal.

Met de moed der wanhoop vervolgden de Dordtenaren de zoektocht naar de gelijkmaker. De ongelukkig spelende Eddy Putter schoot nog naast, terwijl aan de overkant Gyon Fernandez zijn sterke invalbeurt dankzij Tristan Peersman niet met een treffer kon bekronen. Omdat Van Dijk ook een vrije trap van Johan Versluis met de benen keerde, was de eerste uitzege van Excelsior sinds september een feit.