Zoeken
’t Rembrandthuis na een halve eeuw dicht

 

DORDRECHT – ’t Rembrandthuis, de creatieve speciaalzaak voor kunstenaars en hobbyisten aan de Voorstraat-West, sluit aan het einde van dit jaar na vijftig jaar zijn deuren. Adriaan Kloens was 26 jaar toen hij als jonge ondernemer in 1961 de zaak van zijn toenmalige werkgever overnam.

 

 

Die zaak was ook gevestigd op de Voorstraat, maar dan in het gebied na het Scheffersplein op nummer 271 van de toenmalige verfhandel van W. Sterk. Na een mislukt avontuur in een nieuwe winkel aan de Grote Markt kwam hij samen met zijn echtgenote Paulien, in 1973 terecht in het huidige pand aan de Voorstraat-West 388, bij de Grote Kerk tegenover de Pelserbrug. Samen hadden Adriaan en Paulien in de loop der jaren kunstenaars als Otto Dicke, Cor Noltee, Steef Wijnhoven, Daan Muehlhaus en Adriaans broers Gerrit en Bas Kloens als klant, maar ook een grote groep hobbyschilders en -tekenaars uit de hele regio. Tot halverwege de jaren ’90 was ’t Rembrandthuis ook een zeer populair adres voor handenarbeidbenodigdheden. “Tekenen en schilderen zijn nu de absolute hoofdmoot in onze winkel”, aldus Adriaan. “Mijn vrouw maakt ook schilderijen en beelden van speksteen en heeft zodoende veel kennis op dit gebied die zij overgedragen heeft als advies aan onze klanten. Zij is zeer creatief en voelde zich als een vis in het water in onze gezamenlijke onderneming. Ikzelf ben meer de man van de ideeën en vaktechnisch advies geweest.”

Korting
Zeer weemoedige gevoelens hebben Adriaan en Paulien niet, 31 december gaan de deuren dicht. “Het is gewoon vijftig jaar ons werk geweest.” Tot het eind van het jaar gaan de artikelen van ’t Rembrandthuis met veel korting de deur uit. Voor na die tijd zijn ze op zoek naar een huurder voor hun winkelruimte op een zeer aantrekkelijke locatie aan de Voorstraat.

Bron en tekst:Dordt centraal