26-04-2012

pop voor Roemenië

 

Onder ‘het toeziend oog’ van een reanimatiepop, heeft de Rotary Club Sliedrecht en omstreken een cheque van 2000 euro overhandigd aan de Commissie Buitenland van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Van het geld kan een soortgelijke nieuwe reanimatiepop worden aangeschaft, bedoeld voor het gemeenteziekenhuis van Orastie in Roemenië.

 

 

Dat is het buitenlandse partnerziekenhuis van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Afgeschreven apparatuur en meubilair uit het Albert Schweitzer ziekenhuis gaan al enige jaren hier naar toe. Orastie is tevens de zustergemeente van Sliedrecht.Toen de Roemeense arts Dana Ene eind vorig jaar stage liep in het Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordwijk, watertandde zij van de luxe opleidings- en scholingsmiddelen die hier aanwezig zijn. Haar ziekenhuis ontbeert zelfs een simpele pop om te leren reanimeren. “Met één zo’n pop zou ik zelf onze verpleegkundigen en artsen kunnen trainen”, zei dokter Ene.De Commissie Buitenland in het Albert Schweitzer ziekenhuis, die zelf geen geld of nieuwe goederen kan schenken, benaderde vervolgens serviceclubs in de regio met de vraag of zij wellicht zo’n pop wilden geven. Rotary Sliedrecht gaf hiervoor 2000 euro; de eveneens Alblasserwaardse club Lions Tablis schonk 750 euro. De Commissie Buitenland is zeer erkentelijk en schaft binnenkort een luxe pop aan, die met het eerstvolgende transport mee naar Orastie gaat.

 

In restaurant Bellevue in Sliedrecht vertelde de voorzitter van de Commissie Buitenland, Gert-Jan van Heiningen (links op de foto), dinsdag 24 april over de goede samenwerking met Orastie. “Wij vinden het als maatschappelijke organisatie belangrijk om collega’s in het buitenland te helpen met spullen die wij niet meer kunnen of mogen gebruiken, maar zij nog wel. Voorwaarde is dat ze het echt kunnen inzetten en zelf onderhouden.” Een reanimatiepop valt weliswaar net buiten de doelstelling, legde Van Heiningen uit, maar dat neemt niet weg dat het een relatief kleine investering is die een sprong voorwaarts oplevert. “Daarom zijn we zo blij met jullie schenking”, hield hij de Rotarians voor.Clubvoorzitter Jacques Meijers (midden) liet weten trots te zijn dat de Rotary kon helpen. “Je zal er maar wonen”, zei hij na het zien van soms schrijnende dia’s uit het Roemeense ziekenhuis. “Na het zien hiervan, weet je toch weer hoezeer wij het hier getroffen hebben met onze gezondheidszorg.” Volgens Meijers past de schenking perfect in de doelstelling van de Rotary: bescheiden, maar heel concreet doelen verwezenlijken. “We weten precies wat hiervoor wordt gekocht en wat er mee wordt gedaan. En we vinden het een heel goed doel.”Leen de Groot, secretaris van de Stichting Sliedrecht-Orastie (rechts) zag het tevreden aan.

 

Foto:ASZ Dordrecht