Tientallen mensen tijdens protest bij Chemours Baanhoekweg DordrechtDORDRECHT – Bijna tweehonderd mensen waren zaterdag naar de Baanhoekweg gekomen om bij Chemours te eisen dat de fabriek stopt met de uitstoot, en beter nog met de productie, van PFAS.

 

 

 

 

 

Al veel langer is een handvol mensen iedere week aan het hek te vinden van het chemieconcern. Elke zaterdagmorgen storten zij water en emmertjes vervuilde grond uit Sliedrecht bij de toegangspoort. Joop Keesmaat van de Sliedrechtse PvdA-fractie: “We blijven dit doen tot er geen enkel deeltje PFAS meer in de grond zit”.

Makers van het televisieprogramma Zembla ontdekten dat de Dordtse fabriek, voorheen DuPont, vanaf halverwege de jaren negentig grote hoeveelheden PFOA lekte, een specifieke PFAS-verbinding. Deze verbindingen zijn zo sterk dat ze tot bijna niet worden afgebroken. Na de ontdekking dat er PFOA in het grondwater lekte, stelde de toenmalige DuPont-directie een grondwatersaneringsplan op. In 2030 zou daarmee de grond en het water in de nabijheid van de fabriek schoon moeten zijn. Uit documenten die Zembla in de uitzending op donderdag 15 juni toonde, blijkt dat de vervuiling in 2003 alleen maar toegenomen was ten opzichte van 1995. Het wegnemen van de schadelijke stof was, aldus het document, technisch en financieel niet haalbaar.

Bron: Dordt Centraal