Bedlegerige patiënten wordenDORDRECHT – Opgenomen patiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis die bedlegerig zijn, worden vanaf maandag 5 september gewassen zonder water. In plaats daarvan maakt de verpleegkundige gebruik van een set van acht verwarmde, vochtige en verzorgende washandjes, die meteen na gebruik worden weggegooid. Het vocht droogt vanzelf op na het wassen. Er blijft een lotionlaagje op de huid achter. ( Foto : ASZ ) .

 

 

Dit zogeheten ‘verzorgend wassen’ heeft voordelen voor de patiënt én voor de verpleging, vertelt verpleegkundige en wondconsulent Annemarie Ham. “De patiënt hoeft veel minder te draaien en te keren. Het wassen is daardoor minder belastend voor iemand die weinig kracht heeft, wat bij bedlegerige patiënten bijna altijd het geval is.” Voor de verpleegkundige levert de nieuwe manier van wassen tijdwinst op: een volledige wasbeurt duurt niet meer een half uur, maar nog zo’n 20 minuten. Ham: “Dat is tijd die we op een andere manier aan de patiënt kunnen besteden. Ook belasten de verpleegkundigen hun rug minder.”

Patiënten die mobiel zijn en zichzelf kunnen wassen, blijven uiteraard gewoon naar de douche of wastafel gaan. Het nieuwe wassen wordt al in veel andere ziekenhuizen toegepast en is in het Albert Schweitzer ziekenhuis het afgelopen jaar getest op twee verpleegafdelingen. De Intensive Care gebruikte de washandjes al langer. “De resultaten van de proef waren heel positief”, aldus Ham namens de Verpleegkundige Adviesraad van het ziekenhuis. “Patiënten die het gewone wassen en de washandjes kennen, vroegen vaak uit zichzelf naar de washandjes.”

Het wassen zonder water is bovendien hygiënischer, vult deskundige infectiepreventie Nikki Kenters aan. “Doordat voor elk deel van het lichaam een nieuw washandje wordt gebruikt, weet je zeker dat je op elke plek met een schoon washandje komt.” De nieuwe werkwijze levert weliswaar extra afval op, maar daar staan ook besparingen tegenover: het gebruik van handdoeken (en dus van linnenreiniging) daalt drastisch, ook is er veel minder warm water nodig. Waskommen worden niet meer gebruikt en hoeven dus ook niet meer te worden gereinigd.